Дещиця: посольство відреагує на публікацію об'єднанням мусульман Польщі календаря з «російським Кримом»

19:01 01.12.2020

Посольство України в Польщі з’ясовує ситуацію із публікацією календаря, на якому місцезнаходження кримських мечетей позначене як «Російська Федерація».

Як повідомив «Кримським новинам» посол України в Польщі Андрій Дещиця, після з’ясування обставин, буде відповідна реакція української сторони, передає QHA.

«Ми вже працюємо над цим, контактуємо з Товариством мусульман, з’ясовуємо ситуацію і будемо відповідно реагувати», – відповів посол.

Щодо того, в чому може полягати реакція української сторони, чи вимагатиме посольство знищення накладу календаря, Дещиця дипломатично відповів: «Спочатку все з’ясуємо, потім будемо приймати рішення».

Посол також зауважив, що це не перший випадок некоректного позначення Криму у Польщі, але після реакції посольства все вдавалося виправити. 

Як повідомляли телеграм канали, об’єднання мусульман Польщі опублікувало календар на 2021 рік з зображенням мечетей в Криму, некоректно позначивши їх місцезнаходження. У календарі зображені мечеті в Феодосії, Бахчисараї, Старому Криму і Сімферополі з підписом «Російська Федерація».

Член виконавчого комітету Всесвітнього конгресу кримських татар від Польщі Недім Усеїнов звернувся до муфтія Польщі з проханням пояснити ситуацію. Він також висловив сподівання на вилучення «бракованих копій» календаря з масового обігу.

«Щиро сподіваюсь, що це акт неінформованого редактора, який видавництво просто пропустило в поспіху», – написав Усеїнов у себе в Фейсбук.

Польща неодноразово заявляла про свою офіційну позицію невизнання російської окупації Криму. Так, в жовтні цього року президент Польщі Анджей Дуда знову наголосив на необхідності відновлення міжнародно визнаних кордонів України, акцентувавши, що Крим – окупований Росією.

 

Ще на цю тему