Експерт назвав мету операції НАТО Sea Guardian у Середземноморському регіоні

10:30 30.11.2020

Кінцевою метою операції НАТО Sea Guardian є побудова широкої міжнародної мережі морської безпеки в Середземноморському регіоні.

Як передає Укрінформ, про це заявив командувач операцій Морського командування НАТО, експерт операції Sea Guardian Річард Плател у програмі «Код безпеки» на телеканалі «ДІМ».

За його словами, Середземне море - це простір, що становить величезний стратегічний інтерес; регіон, де виростає відразу кілька серйозних загроз системі морської безпеки союзників.

«Зобов'язання і місія НАТО полягають у тому, щоб спільно з партнерами та іншими країнами робити свій внесок у безпеку Середземноморського регіону. І нашим основним інструментом у досягненні цієї мети саме і є операція Sea Guardian, або «Морський охоронець», - розповів Плател.

Він уточнив, що операція Sea Guardian переслідує три мети. Перша з них - забезпечити своєчасне реагування в галузі морської безпеки, щоб гарантувати надійний захист миру в регіоні. Друга мета - робити внесок у забезпечення безпеки шляхом нарощування військового потенціалу і зміцнення обороноздатності. І третя мета - ефективна протидія тероризму та іншим незаконним діям міжнародного масштабу.

«Кінцевою метою цієї операції є побудова широкої міжнародної мережі морської безпеки в Середземноморському регіоні, яка включала б як країни, які безпосередньо примикають до Середземного моря, так і інші зацікавлені сторони», - зазначив командувач операцій Морського командування НАТО.

Він повідомив, що в операції Sea Guardian можуть брати участь країни-члени НАТО та операційні партнери Альянсу - як країни Середземноморського регіону, так і інші держави, які входять в зону відповідальності НАТО.

Ще на цю тему