Кримчанина Сизикова залишили під домашнім арештом до березня

09:01 27.11.2020

Київський районний суд Сімферополя задовольнив клопотання слідчого ФСБ і залишив фігуранта «справи Хізб ут-Тахрір» Олександра Сизикова під домашнім арештом до 2 березня 2020 року.

Про це «Кримську солідарність» повідомила адвокат Сафіє Шабанова.

«Ми заперечували проти цього запобіжного заходу. Але суд, звичайно, був на боці обвинувачення», – прокоментувала Шабанова.

Судові пристави спробували скласти на Сизикова адміністративний протокол за періодичне зняття медичної маски. При цьому протягом усього слухання суддя, за словами адвоката, перебувала без цього засобу захисту.

«Вже після судового засідання щодо мого підзахисного Сизикова намагалися скласти протокол адміністративного правопорушення. Сизиков вимагав безкоштовного адвоката, вимагав законного представника, вимагав, щоб весь протокол вівся «за правилами». У підсумку, протокол не склали. Нас протримали близько години і відпустили», – розповіла про інцидент захисниця.

Підконтрольний Росії Київський районний суд Сімферополя 14 жовтня ухвалив відправити Сизикова на місяць на стаціонарну судово-психіатричну експертизу в Севастопольську міську психіатричну лікарню.

У МЗС України вимагали від Росії звільнення кримчанина. У Представництві Президента України в АРК повідомили, що мають намір «врятувати від каральної психіатрії» Сизикова.

Олександра Сизикова затримали 7 липня після обшуку, проведеного у нього вдома в селі Севастянівка Бахчисарайського району. Цього ж дня було затримано ще шістьох кримських татар.

У ФСБ Росії стверджують, що затримали підозрюваних в організації та участі в осередку «Хізб ут-Тахрір», які «поширювали серед жителів Криму терористичну ідеологію, вербували в свої ряди кримських мусульман».

Підконтрольний Росії Київський районний суд Сімферополя відправив під домашній арешт Сизикова. Чоловік є інвалідом першої групи, повністю втратив зір у 2009 році.

Ще на цю тему