COVID-19: На адмінмежі з Кримом можуть бути розгорнуті гуманітарні табори

09:30 26.11.2020

Рішення про розгортання гуманітарних таборів на контрольно-пропускних пунктах на адміністративній межі з окупованим Кримом може бути ухвалено з урахуванням ситуації з поширенням коронавірусної інфекції COVID-19 і браком ліків на тимчасово окупованих територіях. 

Щодо розгортання таких гуманітарних таборів на КПВВ у Донецькій і Луганській областях таке рішення може бути ухвалене в разі критичного загострення ситуації з захворюваністю COVID-19.

Про це повідомила заступниця міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Інна Голованчук, пише Центр журналістських розслідувань.

«Якщо говорити про сьогоднішню ситуацію щодо боротьби з COVID-19, то ми розуміємо, що ми не маємо можливості впливати на все, що відбувається на тимчасово окупованій території, але ми можемо наблизити послуги для наших громадян. Таке рішення (розгортання гуманітарних таборів – ІФ) може бути ухвалене, враховуючи ситуацію з поширенням коронавірусу та нестачею ліків на тимчасово окупованих територіях», – сказала Голованчук в інтерв’ю агентству «Інтерфакс-Україна», відповідаючи на запитання, за яких умов Україна може розгорнути гуманітарні табори на КПВВ на адмінмежі з Кримом.

За словами заступниці міністра реінтеграції, Україна всіляко сприяє організаціям, які направляють гуманітарні вантажі на тимчасово окуповані території Донецької та Луганської областей України.

«А ось із Кримом ситуація складніша. Ми могли б сприяти таким вантажам від міжнародних гуманітарних організацій, які йшли б на територію окупованого Криму. Ми проводили відповідні консультації з нашими міжнародними партнерами. Вони готові. Більше того, вони навіть зверталися до країни-окупанта з пропозицією гуманітарної допомоги й обов’язковим доступом на територію окупованого півострова для моніторингу ситуації. У відповідь міжнародники отримали відмову», – розповіла вона.

Голованчук наголосила, що Росія продовжує блокувати будь-який доступ на територію окупованого Криму для міжнародних моніторингових і міжнародних гуманітарних організацій, а також не дозволяє резидентам Криму – громадянам України виїхати на материкову частину України, щоб купити ліки.

Віце-прем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков запевняє, що в цьому році модернізують КПВВ «Чонгар».

Про можливу спробу Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій монополізувати ринок робіт з відновлення повернутих під український контроль територій Донбасу дивіться у відеоблозі Євгенія Лешана Реінтеграція заради прибутку.
 

Ще на цю тему