Більшість українців назвали водопостачання окупантам «односторонніми поступками»

16:01 25.11.2020

Абсолютна більшість українців (64,6%) назвали війну на Донбасі російсько-українською (а не «внутрішнім конфліктом»), у якій Росія має на меті отримати контроль над усією Україною (68% з тих, хто вважає війну міждержавною, та 43,9% з усіх опитаних).

Такі дані нещодавнього опитування опублікувала соціологічна служба Центру Разумкова, повідомляє QHA.

Навіть на сході та півдні України, де 29,8% і 28,7% відповідно опитаних вважають конфлікт «внутрішнім», частка тих, хто називає конфлікт міждержавним, переважає — 39,9% і 47,1%.

Для абсолютної більшості громадян України компроміси за рахунок суверенітету і території держави є неприпустимими. Лише 9,2% опитаних заявили, що заради встановлення миру на Донбасі можна поступитися частиною суверенітету України, проти висловилися 70,6%.

Водночас найбільш бажаним варіантом (для 50% опитаних) було б повернення цих територій під контроль України на умовах, що були до початку конфлікту.

Ще дві «провокативні» ідеї — спільних з ОРДЛО інспекцій та відновлення водопостачання до Криму — сприймаються як односторонні поступки, що не сприяють врегулюванню конфлікту, відносною більшістю опитаних, — йдеться у результатах дослідження.

Так, відновлення водопостачання українського півострова під час окупації вважають одностороннім кроком назад 48,6% респондентів. Негативно оцінили спільні інспекції з окупантами окремих територій Донецької та Луганської областей 45% опитаних.


Зазначимо, що опитування проводилося за підтримки представництва Фонду Ганса Зайделя в Україні. В опитуванні взяли участь 2021 громадянин України від 18 років по всій Україні (крім тимчасово окупованих територій). Похибка вибірки становить 2,3%.

Ще на цю тему