Прокуратура АРК повідомила про створення робочої групи з моніторингу екологічної ситуації в Криму

09:15 24.11.2020

Прокуратура АР Крим та міста Севастополя спільно з міністерством охорони навколишнього середовища і природних ресурсів України та Державної екологічної інспекцією України прийняли рішення про створення міжвідомчої робочої групи з моніторингу екологічної ситуації в окупованому Криму.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на повідомленні прокуратури.

«Ігор Поночовний акцентував увагу на необхідності розробки механізму моніторингу правопорушень у зазначеній сфері, оскільки екологічна ситуація в Криму погіршується щороку, а використання результатів такого моніторингу дозволить оперативно реагувати на правопорушення, вчинені на півострові, і забезпечить їх ефективне розслідування», – йдеться в повідомленні.

Відзначається, що учасники зустрічі визначили основні напрямки подальшої співпраці, в тому числі, по розробці методики розрахунку розмірів збитків в екологічній сфері, заподіяних Росією.

«У кримінальних процесах прокуратури автономії вже зафіксовані факти самовільного використання надр «окупаційними органами Російської Федерації», викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря, знищення об’єктів лісового, водного та природно-заповідного фонду тощо», – зазначили у відомстві.

Пересувна лабораторія Держпродспоживслужбі виявила перевищення забруднюючих речовин у повітрі в Херсонській області в районі підприємства «Кримський титан» (Армянський філіал ПрАТ «Юкрейніан кемікал продактс», що належить олігарху Дмитру Фірташу) в окупованому Криму в місті Армянськ.

«Кримський Титан» – хімічний завод українського олігарха Дмитра Фірташа в окупованому Армянську, для роботи якого потрібна ільменітова руда. Після припинення вантажних перевезень до окупованого Криму залізницею, в обхід санкцій ільменіт вже не один рік доставляють морем. Спочатку це була контрабанда ільменіту з українських родовищ через порт в Іллічівську. Зараз схема має новий маршрут: із турецького порту Самсун руду доправляють у Керченську протоку, де на рейдовій перевалці порту «Кавказ» перевантажують на російські судна і відправляють у керченський порт Камиш-Бурун. В останні місяці у схемі поставок ільменіту з’явились і судна під українським прапором. Як виявив Центр журналістських розслідувань, вони записані на три компанії із однією адресою у Херсоні, однак легалізованою в Україні є лише одна із них.

Ще на цю тему