Росія і Туреччина сперечаються через турецьких військових в Азербайджані - ЗМІ

18:45 23.11.2020

Туреччина і Росія розійшлися в позиціях щодо бажання Анкари створити незалежний військовий спостережний пункт на території Азербайджану. 

Як повідомляє Європейська правда, про це пише агентство Reuters з посиланням на джерело з турецької сторони.

Туреччина і Росія в листопаді домовилися створити в регіоні спільний центр для спостереження за припиненням вогню, яке було погоджене 10 листопада і закінчило тижні бойових дій між азербайджанськими військами і етнічними вірменськими силами в Нагірному Карабаху.

Угода про припинення вогню, що передбачає для Азербайджану територіальні вигоди, передбачає розміщення близько 2000 російських миротворців в Нагірному Карабаху.

Російські та турецькі офіційні особи ще повинні узгодити параметри механізму моніторингу, але Туреччина, вірний союзник Азербайджану, також хоче мати власний незалежний спостережний пункт, щоб посилити свій вплив в регіоні.

«Найбільші розбіжності зараз - через спостережний пункт, який Туреччина встановить на землях Азербайджану», –сказало турецьке джерело на умовах анонімності.

«Росія вважає, що Туреччині немає необхідності створювати в регіоні спостережний пункт, незалежний від об'єднаного центру. Однак для Туреччини він необхідний», – додав співрозмовник. 

Джерело повідомило, що переговори в Москві будуть продовжені і що Туреччина розраховує в кінцевому підсумку знайти компроміс з Росією.

Туреччина підтримує Азербайджан, з яким у неї тісні етнічні та культурні зв'язки, з моменту початку нагірно-карабаського конфлікту майже 30 років тому, і вимагає виведення вірменських військ з усієї території Азербайджану.

Минулого тижня парламент Туреччини підтримав пропозицію президента Реджепа Таїпа Ердогана про те, щоб відправити турецьких військових до Азербайджану.

Ще на цю тему