У Криму опріснювати морську воду дешевше, ніж в Ізраїлі – професор Рафаель Семіат

14:02 23.11.2020

Професор Рафаель Семіат, який вже понад сорок років досліджує водні технології в Ізраїльському технологічному інституті (Техніон) впевнений, що опріснення морської води в Криму може коштувати дешевше, ніж в Ізраїлі.

Про це він сказав у коментарі Крим.Реалії.

«Вміст солі в Середземному морі – близько 3,8 відсотків, вміст солі в Чорному морі – менше 2 відсотків. І вартість опріснення залежить від кількості солі, яку ми маємо. Так що насправді ви можете за допомогою своєї установки виробляти вдвічі більше води за ту саму кількість енергії, яку ми використовуємо на Середземному морі. Так що це на вашу користь», – пояснив професор.

Ізраїль – світовий лідер з опріснювальних технологій, їх тут розробляють вже пів століття. Використовують технологію зворотного осмосу: морську воду пропускають через спеціальні фільтруючі мембрани під високим тиском. Опріснена вода тече з кранів ізраїльтян, її можна пити.

«В Ашкелоні побудували опріснювальну установку і вона стала великим сюрпризом для тих, хто ухвалює рішення. З'ясувалося, що собівартість води складає менше, ніж пів долара за кубометр. Тоді це було сорок сім центів за кубометр. Зараз навіть менше, тому що ми накопичили певний досвід. Зараз ми маємо 600-650 мільйонів кубометрів опріснення води на рік, що забезпечує більше ніж 80 відсотків споживання», – пояснює вчений.

Ще на цю тему