Кримські татари несуть на собі основний тягар репресивної окупації Криму Росією – США в ОБСЄ

13:30 20.11.2020

Кримські татари піддаються найбільшим переслідуванням в окупованому Криму і несуть на собі основний тягар репресивної окупації півострова Росією.

Про це заявив постійний представник США в ОБСЄ Джеймс Гілмор на засіданні Постійної ради організації у Відні, пише Центр журналістських розслідувань.

Гілмор нагадав, що противники окупації, які живуть в Криму, «стикаються з лякаючою перспективою того, що в будь-який момент вони можуть зазнати репресій з боку окупаційної влади», і при цьому «тяжке становище кримських татар особливо важке».

«Кримські татари несуть на собі основний тягар репресивної окупації півострова Росією. Сьогодні кримські татари складають переважну більшість із понад 90 громадян України, які утримуються Росією в якості політичних в’язнів», – сказав Гілмор.

Він нагадав, що два тижні тому в російському Ростові-на-Дону Південний військовий окружний суд засудив трьох кримських татар, Рустема Емірусеїнова, Арсена Абхаїрова і Ескендера Абдулганієва, до необґрунтованих і надмірних термінів тюремного ув’язнення від 12 до 17 років. Як і десятки інших кримських татар раніше, вони були засуджені за нібито «причетність» до «Хізб ут-Тахрір», організації, яка заборонена в РФ і окупованому Криму, але вільно діє в Україні.

«Подумайте про цих відважних кримськотатарських активістів, що утримуються в суворих російських в’язницях. Подумайте про майже 200 дітей цих політичних в’язнів, які ростуть без батьків. Цї дії здійснюються від імені російського народу. Чи щасливі люди в Росії, що ці утиски відбуваються від їх імені? Ми знову закликаємо Росію припинити зловживання щодо кримських татар, звільнити всіх українців, яких вона несправедливо ув’язнила, і припинити утиски громадянського суспільства і спроби змусити замовкнути голоси опозиції», – сказав американський дипломат.

Він нагадав, що США повністю підтримують суверенітет, незалежність і територіальну цілісність України в межах її міжнародно визнаних кордонів, включаючи її територіальні води.

«Ми не визнаємо і ніколи не визнаємо анексію Криму Росією … Санкції щодо Криму будуть діяти до тих пір, поки Росія не поверне повний контроль над півостровом Україні», – підкреслив посол США.

За даними Кримської правозахисної групи, в окупованому Криму станом на 2 листопада 2020 року незаконно позбавлені волі в рамках політичного або релігійного переслідування 110 осіб, які перебувають в СІЗО або російських колоніях.
3 листопада в Росії Південний окружний військовий суд в Ростові-на-Дону засудив фігурантів червоногвардійської групи «справи кримських мусульман» до позбавлення волі на термін від 12 до 17 років з відбуванням перших двох років ув’язнення у в’язниці.
 

Ще на цю тему