Україна в ООН: від початку окупації Крим покинуло близько 45 тис. людей

13:30 19.11.2020

Від початку окупації Росією українського Криму, півострів покинуло близько 45 тис. людей, а ті, хто залишився, піддаються системним утискам з боку окупантів.

Про це сказав у своєму виступі Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця під час представлення проекту резолюції «Ситуація з правами людини в Автономній Республці Крим та місті Севастополь, Україна» у Третьому комітеті ГА ООН, передає УНН.

«З лютого 2014 року Крим окупований Росією, тимчасово і незаконно. Росія вже була визнана державою-окупантом. Її так звані «органи» та «посадові особи» у Криму є нелегітимними і до них застосовується визначення «окупаційна влада Російської Федерації», – сказав Кислиця.

З його слів, проект резолюції наголошує, що люди на окупованій території опинилися у безнадійній ситуації. Системні репресії, вибіркові затримання, переслідування, позасудові страти та тортури перетворилися на щоденну реальність у Криму.

«Близько 100 громадян України продовжують незаконно утримуватися за політично вмотивованими звинуваченнями… Росія продовжує залякувати кримськотатарських мусульман та майже остаточно знищила Православну Церкву України на окупованому півострові. Все це є лише частиною похмурої картини того, що колись було гостинним українським півостровом. За підрахунками, 45 тисяч людей вже покинули Крим, а держава-окупант переміщує до Криму власне населення всупереч Женевським конвенціям та протоколам», – наголосив дипломат.

Ще на цю тему