«КримSOS» презентувала звіт щодо насильницьких зникнень в окупованому Криму

11:30 19.11.2020

15 жертв насильницьких зникнень, зафіксованих в Криму після окупації півострова Росією, до цих пір не знайдені й кримінальні справи щодо них не розслідувані.

Про це йдеться у звіті громадської організації (ГО) «КримSOS».

«КримSOS» презентує новий аналітичний звіт «Насильницькі зникнення в Криму за період окупації Російською Федерацією у 2014-2020 роки», — йдеться у повідомленні.

Як відзначили в ГО, усі 15 жертв насильницьких зникнень в окупованому Криму були українськими і кримськотатарськими активістами.

Окрім того, щодо 11 з 15 осіб є свідчення того, що російські державні органи або підконтрольні Росії групи були причетні до зникнення цих людей.

Як вважають у «КримSOS», ефективного розслідування за жодним з 15 випадків насильницького зникнення в Криму не проведено.

З метою сприяти такому розслідуванню, організація підготувала аналітичний звіт, який містить свідоцтва родичів і адвокатів про зникнення людей, інформацію від прямих і непрямих свідків цих злочинів, а також дані українських правоохоронних органів з відкритих джерел.

Активісти не тільки зібрали і оновили всю інформацію про 15 жертв насильницьких зникнень в Криму, але й провели аналіз цих справ з точки зору міжнародного гуманітарного права, міжнародного кримінального права та міжнародних прав людини, — йдеться у повідомленні.

Як уточнили в «КримSOS», презентація аналітичного звіту про насильницькі зникнення в окупованому Криму відбудеться 1 грудня у Києві.

Ще на цю тему