До парламенту Туреччини внесли проєкт про відправку військових в Азербайджан

16:00 16.11.2020

У понеділок, 16 листопада, на затвердження турецького парламенту представили проєкт указу за підписом президента Ердогана про відправку військових в Азербайджан.

Про це повідомило державне турецьке агентство Anadolu, пише Європейська правда.

У тексті указу йдеться, що турецькі військові будуть задіяні в рамках Спільного турецько-російського спостережного центру щодо Нагірного Карабаху. 

«У центрі діятимуть військовослужбовці, а за необхідності цивільні фахівці. Робота центру буде спрямована на забезпечення миру і стабільності на Південному Кавказі в світлі кроків щодо забезпечення територіальної цілісності Азербайджану, що відображено і в відповідних резолюціях РБ ООН і ОБСЄ. 

Відправка військових до Азербайджану також відповідає національним інтересам Туреччини», - йдеться в тексті документа.

Рамки місії, чисельність персоналу і терміни дії будуть визначатися Адміністрацією президента Туреччини. Відповідно до Конституції Туреччини, термін дії мандата визначено одним роком.

Минулого тижня Туреччина заявляє про підписання з РФ меморандуму про розуміння, який передбачає створення спільного російсько-турецького центру для контролю за дотриманням режиму тиші у Нагірному Карабаху.

Нагадаємо, у ніч на 10 листопада прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що Вірменія, Азербайджан і Росія підписали заяву про припинення війни в Нагірному Карабаху.

Згідно із домовленістю, Азербайджан і Вірменія залишаються на зайнятих ними позиціях, а в регіоні розгортається «миротворчий контингент» Російської Федерації.

Прессекретар президента Росії Дмитрій Пєсков заявляв, що Путін та президент Азербайджану не обговорювали можливість введення у Карабах турецьких миротворців, але підтвердив, що обговорювався моніторинговий центр «на території Азербайджану».
 

Ще на цю тему