«Справа Хізб ут-Тахрір»: «суд» заборонив кримським татарам свідчити рідною мовою

14:45 14.11.2020

В апеляційному військовому суді в місті Власіха Московської області (Росія) відбулося засідання щодо продовження арешту фігурантам так званої «алуштинської групи» у «справі Хізб ут-Тахрір» Руслану Нагаєву, Ленуру Халілову, Руслану Месутову і Ельдару Кантімірову.

Про це розповів адвокат Айдер Азаматов, передає «Кримська солідарність».

На початку засідання кримські татари заявили клопотання про надання їм перекладача, щоб мати можливість свідчити рідною мовою.

Підзахисні заявили чергове клопотання про надання перекладача з російської на кримськотатарську мову для реалізації їх права у російському і міжнародному законодавстві. Суд пішов до нарадчої кімнати і виніс рішення про відмову в перекладачі, — розповів адвокат.

Своє рішення суд держави-окупанта аргументував тим, що кримські татари начебто «достатньо володіють російською», щоб брати участь в суді без перекладача. Російський суддя при цьому підкреслив, що «у військових судах мовою судочинства є російська».

В свою чергу сторона захисту з цим рішенням не погодилась і заявила відвід головуючому судді.

Російський суд виніс очікувані рішення: відмовив у відводі і залишив в силі продовження запобіжного заходу. Халілова, Месутова, Нагаєва і Кантемірова залишили під вартою до 21 січня 2020 року.


 

Ще на цю тему