Судді з окупованого Криму загрожує до 15 років в'язниці

17:00 02.11.2020

У Прокуратурі АРК і Севастополя направила до суду обвинувальний акт щодо українського екссудді, причетного до переслідування одного з керівників Меджлісу кримськотатарського народу.

Обвинуваченому загрожує позбавлення волі на строк від дванадцяти до п'ятнадцяти років, пише Крим.Реалії.

Як сказано в повідомленні відомства, в суд направлено обвинувальний акт стосовно колишнього судді Київського районного суду Сімферополя за статтею про «державну зраду».

«Слідством встановлено, що колишній суддя Київського районного суду Сімферополя після окупації півострова в 2014 році, зламавши присягу на вірність народу України, перейшов на службу в незаконно створені судові органи держави-окупанта, обійнявши посаду «заступника голови «Київського районного суду Сімферополя Республіки Крим», – сказано в повідомленні.

У відомстві вважають, що суддя сприяв «становленню окупаційної влади Росії та брав безпосередню участь у реалізації політики держави-окупанта, спрямованої на переслідування громадян України, незгодних з окупацією півострова».

«Суддя» незаконно використовував законодавство Росії. Зокрема, здійснював розгляд клопотань окупаційних «слідчих» у так званій «справі 26 лютого» щодо продовження запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою і виносив рішення про задоволення зазначених клопотань щодо одного з керівників Меджлісу кримськотатарського народу», – сказано в повідомленні.

У відомстві не називають ім'я судді, а також керівника Меджлісу, щодо якого суддя виносив рішення.

У лютому 2020 року Прокуратура АР Крим оголосила про підозру 25 особам, які переслідували заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза за нібито організацію масових заворушень під час мітингу 26 лютого 2014 року під будівлею Верховної Ради АР Крим.

11 вересня 2017 року російський суд засудив Чийгоза до восьми років колонії суворого режиму за звинуваченням в організації «масових заворушень», під якими малися на увазі протести, пов'язані з анексією півострова Росією. 25 жовтня 2017 року російська влада звільнила засудженого в Криму Ахтема Чийгоза і передала його Туреччині, пізніше він приїхав до Києва.

Ще на цю тему