У Криму матері політв’язнів вийшли на одиночні пікети: «поліція» довела одну з жінок до гіпертонічного кризу / Фото

09:00 02.11.2020

В ркупованому Криму госпіталізували в лікарню з гіпертонічним кризом мати фігуранта «справи кримських мусульман» Рустема Емірусеінова Зуре. 

Її одиночний пікет проти переслідування сина зупинила російська поліція. Всього троє матерів фігурантів «справи кримських мусульман» з Красногвардійського вийшли на одиночні пікети з плакатами «Мій син - не терорист».

Як пише Центр журналістських розслідувань, про це повідомила адвокат Ліля Гемеджі «Кримської солідарності».

«Її привезли в лікарню з тиском 200 на 100. Співробітники поліції постійно кричали, давили, вимагали сісти в машину і їхати в поліцейську дільницю. Вони чомусь називали її дії «мітингом», хоча очевидно, що вона стояла одна. Дружина Рустема Емірусеінова неодноразово просила їх зменшити тон і говорити спокійніше, оскільки у жінки серцева недостатність, гіпертонічна хвороба серця і зараз в цілому стресовий стан через майбутній вироку, але вони не реагували і продовжували психологічний тиск. Ми будемо оскаржувати їх дії обов’язково», – прокоментувала Гемеджі.

Співробітники «поліції» встигли скласти протокол на Зуре Емірусеінову, тому що вважають її одиночний пікет «мітингом».

Південний окружний військовий суд в російському Ростові-на-Дону 3 листопада має намір винести вирок Рустема Емірусеінову, Арсену Абхаірову і Ескендеру Абдулганіеву.

Прокурор попросив суд визнати кримських татар винними і призначити покарання у вигляді позбавлення волі в колонії посиленого режиму на терміни: Рустема Емірусеінову – 18 років з обмеженням на 1,5 року нагляду, Арсену Абхаірову – 15 років, Ескендеру Абдулганіеву – 16 років.

14 лютого 2019 року в Криму в трьох будинках кримських татар в смт. Октябрьське російські силовики провели обшуки. Кримчанина Рустема Емірусеїнова відвезли в управління ФСБ в Сімферополі. Перед цим в управління ФСБ відвезли також Ескендера Абдулганієва і Арсена Абхаїрова.

15 лютого в Сімферополі «Київський райсуд» заарештував трьох затриманих кримських татар за підозрою в участі в забороненій в РФ організації «Хізб ут-Тахрір».

Фото: Крымская солидарность


 

Ще на цю тему