Проти голови КСУ розслідують провадження про держзраду і незаконне відчуження ділянки в Криму за законами РФ

17:44 30.10.2020

Держбюро розслідувань почало кримінальне провадження щодо голови КСУ Олександра Тупицького про держзраду і незаконне відчуження земельної ділянки в Криму.

Про це заявив виконуючий обов’язки директора ДБР Олексій Сухачов, повідомляє НВ.

«Слідчими Державного бюро розслідувань розпочато досудове розслідування за фактами самовільного зайняття земельної ділянки, вчиненому групою осіб, а також державної зради головою Конституційного Суду України», — зазначив він.

За попередньою інформацією, Тупицький у липні 2018 року, у складі групи осіб, самовільно зайняв не відведену йому у встановленому законодавством України порядку земельну ділянку та уклав правочин, яким визнав повноваження у посадових осіб органів РФ на внесення записів про відчуження української земельної ділянки та віднесення її до категорії тих, що підпадають під юрисдикцію РФ.

Таким чином він вчинив діяння на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності, державній та економічній безпеці України, що кваліфікуються за ч. 2 ст. 197−1 та ч. 1 ст. 111 КК України.

Санкція статей передбачає покарання у вигляді позбавлення волі від 12 до 15 років з конфіскацією майна або без такої.

Раніше журналісти з’ясували, що глава Конституційного суду Олександр Тупицький в 2018 році став власником земельної ділянки в Криму, але не вказав інформацію про це в своїй щорічній декларації.

Сам Тупицький, коментуючи цю інформацію, підтвердив, що володіє земельною ділянкою в Криму. Він стверджує, що приватизував її ще до анексії півострова Росією.

29 жовтня ДБР повідомило про виклик Тупицького на допит.

Слідчі вивчають можливий вплив злочинної організації на роботу господарських судів та прийняття ними неправосудних рішень в інтересах наближених осіб. Главу КСУ перевіряють на причетність до злочинної організації і здійснення злочинів в її складі, а також приховування злочинів.

Тупицький в свою чергу заявив, що не має наміру приходити на допит в ДБР.

Ще на цю тему