«Топ-чиновник енергетичної галузі україни причетний до незаконного енергомосту в Криму» — Наливайченко

17:01 30.10.2020

Народний депутат, колишній голова Служби безпеки України Валентин Наливайченко надіслав до Ради національної безпеки та СБУ запит на перевірку діяльності віцепрезидента державної компанії «Енергоатом» Якоба Хартмута.

Наливайченко стверджує, що Хартмут є разом з урядом Росії акціонером компанії, що будувала і експлуатує так званий енергетичний міст з Таманського півострова в тимчасово окупований Росією Крим. «Цей топ-чиновник володіє часткою компанії, яка сприяла окупації півострова. І усе це вказано в його декларації», — підкреслив ексголова СБУ, повідомляє QHA.

Звертаюся до СБУ та РНБОУ з вимогою пояснити, як акціонер компанії, що заробляє на окупації Криму, міг бути призначений віцепрезидентом «Енергоатому», і як головою відповідального за енергетику регулятора міг бути призначений глибоко інтегрований в російські інтереси Валерій Тарасюк, — написав Наливайченко.

Нардеп нагадав, що близько місяця тому оприлюднили факти регулярних візитів Тарасюка до країни-агресора — голови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. «Згодом міністерство юстиції повідомило, що Тарасюк перед призначенням з невідомих причин не проходив спеціальну перевірку», — пояснив Наливайченко.

Довідка:
Енергоміст до Криму — неофіційна назва групи енергетичних об’єктів з енергопостачання окупованого Криму з материкової частини Росії. Основною метою будівництва є забезпечення зв’язку енергосистеми півострова з єдиною енергосистемою держави-окупанта.

Нагадаємо, у листопаді 2015 року прокуратура АР Крим відкрила кримінальне провадження щодо китайської компанії, яка прокладає підводний кабель з території Росії на територію окупованого півострова. Провадження відкрите за фактом незаконного, в порушення санкцій, заходу в Камиш-Бурунський порт кабелеукладача JIAN JI +3001 під прапором Китаю (компанія-судновласник і оператор — Shanghai Foundation Engineering Group Co, Ltd).

Ще на цю тему