Окупанти судять кримських політв'язнів переважно за двома статтями

10:01 30.10.2020

У тюрмах Криму і Росії утримують більше сотні політв'язнів, яких обвинувачують переважно в тероризмі та участі у незаконних збройних формуваннях.

Про це в ефірі програми «Насправді: Крим» телеканалу «ДОМ» розповів координатор Кримської контактної групи з прав людини Абдурешит Джеппаров, передає Укрінформ.

«Відомо, що їх трохи більше сотні, і працюють в основному дві статті кримінального кодексу Росії: це 205-та - підозра в участі в організації «Хізб ут-Тахрір» і 208-ма - участь у батальйоні Номана Челебіджихана, так званому «незаконному військовому формуванні»… Загалом, дуже багато заарештованих і ув'язнених політичних. У них залишаються діти, сім'ї на багато-багато років без батьків. Це складна проблема», – заявив правозахисник.

За його словами, кримські політв'язні утримуються в жахливих умовах. «Меджіт Аблямитов, який був затриманий 19 серпня і далі взятий під арешт, перебуває в камері, де 10 ліжок, а людей там 16… Їх, перш за все, позбавляють права на сон. Зрозуміло, що там дуже погана їжа, і те, що там дають, у принципі їсти не можна. Потрібно чекати, поки передадуть передачу, а це обмежені кілограми. І там, крім їжі, потрібно ще передати їм якийсь одяг, медикаменти тощо », – розповів Джеппаров.

Окрім того, додав він, у місцях позбавлення волі дуже погане медичне обслуговування. Тому, за словами Джеппарова, з огляду на тяжку ситуацію з COVID-19 у Криму політв'язням доводиться сподіватися лише на власне здоров'я.

Ще на цю тему