Катастрофічна ситуація з COVID-19 в Криму: Меджліс звернувся до ООН та ОБСЄ

10:15 27.10.2020

У Меджлісі кримськотатарського народу закликали ОБСЄ та ООН відвідати анексований Росією Крим через «катастрофічну епідеміологічну ситуацію, викликану високим темпом зростання захворюваності COVID-19»

Про це глава Меджлісу Рефат Чубаров повідомив у Facebook, пише Українська правда/

«Кількість щоденних випадків захворюваності на COVID-19 на території тимчасово окупованої Автономної Республіки Крим та міста Севастополя давно вже перевищила рівень, який може бути забезпечений можливостями існуючих медичних установ і наявного персоналу лікарів, внаслідок чого багатьом пацієнтам, хворим на коронавірус у його важкій формі, відмовляють в госпіталізації, прирікаючи людину на вірну смерть.

Російська окупаційна влада Криму приховує від громадськості і міжнародних організацій об'єктивну картину захворюваності та смертності внаслідок COVID-19. Медичному персоналу лікарень суворо наказано вказувати в документах померлих причиною смерті одну з супутніх хворіб пацієнта без вказівки на COVID-19. Засекречена інформація про епідеміологічну ситуацію в місцях позбавлення волі і про стан здоров'я незаконно утримуваних в них кримських політв'язнів», - розповів голова Меджлісу.

Чубаров наголошує, що що головною причиною погіршення епідеміологічної ситуації є уникнення РФ як окупуючої держави заходів щодо захисту здоров'я та життя населення окупованої території.

Президія Меджлісу закликає СММ ОБСЄ в Україні та Моніторингову місію ООН з прав людини в Україні відвідати тимчасово окуповану РФ територію Автономної Республіки Крим з метою вивчення ситуації з дотриманням прав людини на півострові, зокрема щодо охорони здоров’я та надання медичної допомоги у випадку захворювання.

Також відомство закликає ВООЗ надати жителям тимчасово окупованого РФ Криму якісного медичного обслуговування в умовах пандемії.

Дані російських властей Криму і Севастополя про захворюваність на коронавірус не підтверджені міжнародними організаціями та іншими незалежними джерелами. Правозахисники стверджують, що ця статистика суттєво занижена, оскільки не відображає багатьох важливих факторів, включаючи інфікування в лавах російських військових і спецслужб.
 

 

Ще на цю тему