Крим - не «анексований»: у Кабміні розповіли, як потрібно називати півострів

09:15 22.10.2020

Захоплений Росією Крим не є анексованим - це некоректний термін стосовно півострова, саме такого формулювання домагається Росія.

Про це заявив заступник міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ігор Яременко в ході міжнародної конференції щодо водопостачання Криму в умовах російської окупації, пише УНІАН.

За його словами, неправильна термінологія веде до зняття відповідальності із загарбників.

«Хочу наголосити, що тимчасово окупована територія АР Крим не є жодним чином анексованою, і саме Російська Федерація домагається того, щоб ми почали звикатись з цим і використовували «анексована територія», – сказав Яременко.

Чиновник пояснює: якщо говорити, що Кримський півострів є анексованим, це означає, що він визнається територією Російської Федерації, а відтак, РФ не несе жодних зобов’язань, відповідно до норм міжнародного гуманітарного права на цій території.

«Тобто громадяни, резиденти півострова, позбуваються своїх прав як громадяни, які підпадають під захист у рамках міжнародного гуманітарного права. Зокрема, наприклад, питання призову до лав Збройних сил країни-окупанта – це прямо заборонено міжнародним гуманітарним правом. Те, що зараз відбувається – це є злочин. Відповідно, РФ нестиме за це відповідальність у майбутньому. Таких прав для громадян насправді чимало», – пояснив Яременко.

Він резюмував, що єдиними правильними термінами щодо Криму та Севастополя є «тимчасово окупована територія АР Крим та міста Севастополя» або «спроба анексії».

 

Ще на цю тему