Посол Великої Британії: РФ потрібно лише вийти з Донбасу та повернути Крим Україні

18:01 20.10.2020

РФ має почати робити те, на що вона погодилася в рамках Мінського мирного процесу - вийти з Донецької та Луганської областей і повернути Кримський півострів Україні.

Про це заявила посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс.

«Є лише одна річ, яку необхідно зробити - Росія має почати робити те, на що вона погодилася в рамках Мінського мирного процесу, проте вона цього не робить. Зрозуміло, є великі дебати, коли українська адміністрація намагається реалізувати мирні ініціативи. Але вони намагаються рухатися вперед і робити те, що від них вимагається в цій угоді. Але тут не буде успіху, доки Росія не робитиме те саме. Росії треба зробити лише одну річ - вийти з Донбасу та Луганська і повернути Крим Україні", - сказала Сіммонс в інтерв'ю агентству Інтерфакс-Україна.

Посол також наголосила, що санкції проти РФ мають тривати, тому що вони ставлять високу ціну за незаконну діяльність, і Росії потрібно показати, що міжнародне співтовариство підтримує свої зобов'язання.

«Найважливішим є те, що Росія розуміє, що є дуже висока ціна, яку їй доведеться заплатити за те, що вона продовжує цей конфлікт. І одна складова цієї високої ціни - це санкції. Це найчіткіший, найсильніший сигнал. Але також країни показують, що вони підготовлені до участі у навчаннях. І, до речі, навчання в Україні (Об'єднані зусилля - 2020 року - ІФ) відбувалися одночасно з російськими навчаннями "Кавказ-2020". Тож це показує, що союзники приходять і надають військову підтримку, а не лише гуманітарну допомогу. І я знаю, що Велика Британія не єдина країна, яка так думає», –пояснила вона.

Сіммонс зазначила, що хоча Велика Британія не є учасником Мінського процесу, але постійно підтримує його і зазначила НАТО, що найскладнішим у цьому є те, що протягом цього року Росія все менше і менше йшла на співпрацю.

Вона також позитивно оцінила дотримання режиму припинення вогню на Донбасі.

«У мене є досвід з миробудівництва та попередження конфліктів, і для мене будь-яке припинення вогню, незалежно від його тривалості, працює на те, щоб запобігти втраті життів, тому це само собою гуманітарний успіх, якщо вдається підтримувати режим тиші. Він особливо важливий для людей, які змушені жити в умовах постійних обстрілів їхніх будинків і громад. Це вже результат само собою. Бути здатним успішно домовлятися про режим припинення вогню - це дуже важливо. Кожен день, який минає, це ще один день відносної тиші для людей, які живуть там, і це важливо», – додала посол.

Ще на цю тему