«Справа» Джемілєва: свідки обвинувачення ігнорують «суд»

17:15 16.10.2020

«Армянський міський суд» в окупованому Криму 16 жовтня вчергове не зміг допитати свідків обвинувачення у «кримінальній справі» щодо лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва. Вони другий день поспіль не з’являються на «суд».


Про це повідомив адвокат лідера кримськотатарського народу Микола Полозов, передає ATR.

«Як і на вчорашньому засіданні, сьогодні ніхто зі свідків звинувачення в суд не з'явився.<...> Оскільки звинувачення не бажає змінювати порядок подання та дослідження доказів, а згідно із законом лише сторона визначає такий порядок, ми змушені «простоювати» в процесі та очікувати явки свідків звинувачення», — повідомив адвокат.

Таким чином, додав Микола Полозов, «суд» взяв майже місяць паузи в «судовому» засіданні у цій «справі». Наступне засідання призначене на 12 листопада.

Як відомо, у квітні 2020 року «управління» Слідчого комітету Росії по Криму заочно пред'явило народному депутату України, лідеру кримськотатарського народу Мустафі Джемілєву звинувачення за кількома статтями кримінального кодексу РФ. Зокрема, йому пред'явлено звинувачення за статтею про нібито «незаконне перетинання державного кордону Росії, скоєному групою осіб за попередньою змовою (частина 3 ст. 322 КК РФ)». Окрім того, Джемілєву також пред'явлено звинувачення за статтями «про недбале зберігання вогнепальної зброї, що спричинило тяжкі наслідки (стаття 224 КК РФ)». Також лідеру кримськотатарського народу закидають «незаконне придбання і зберігання боєприпасів, незаконне придбання та зберігання бойових патронів до нарізної вогнепальної зброї калібру 7.62, придатних для стрільби і заборонених у цивільному обороті (частина 1 статті 222 КК РФ)».

Як повідомлялося раніше, Москва оголосила лідера кримськотатарського народу персоною нон-грата за його невизнання незаконної анексії півострова і за відмову співпрацювати з окупаційною «владою» Криму. Проти Мустафи Джемілєва в РФ раніше було порушено «кримінальну справу» за трьома статтями, проте вони засекречені. «Прокуратура» Криму вважає його також причетним до енергетичної блокади півострова. Лідер кримських татар раніше був заочно арештований в Росії і оголошений у федеральний розшук.

Ще на цю тему