У представництві президента України в АРК мають намір «врятувати від каральної психіатрії» кримчанина Сизикова

10:15 16.10.2020

У представництві президента України в АРК прокоментували рішення російського суду в Криму – помістити в психіатричну лікарню для проведення експертизи фігуранта одної зі «справ Хізб ут-Тахрір» Олександра Сизикова. У відомстві зазначили, що намагатимуться «врятувати» кримчанина.

Інформація про це розміщена на офіційній сторінці представництва.

«Часто політичні в'язні в Криму зазнавали примусової психіатричної експертизи. Серед найгучніших випадків – примусове поміщення в 2016 році заступника голови Меджлісу Ільмі Умерова у відділення стаціонарної судово-психіатричної експертизи. Його вдалося звільнити за допомогою масованого політичного тиску на Російську Федерацію як з боку України так і її міжнародних партнерів. І сьогодні Україна робитиме все можливе для того, щоб врятувати Олександра Сизикова від каральної психіатрії», – повідомила заступниця постійного представника президента України в АР Крим Таміла Ташева.

У відомстві зазначили, що Нацполіція АРК і Севастополя з липня 2020 року здійснює розслідування фактів незаконного переслідування Сизикова в Криму.

Підконтрольний Росії Київський районний суд Сімферополя 14 жовтня ухвалив відправити фігуранта бахчисарайського справи «Хізб ут-Тахрір» Олександра Сизикова на місяць на стаціонарну судово-психіатричну експертизу до Севастопольської міської психіатричної лікарні.

Вранці 7 липня пройшли обшуки в будинках кримських татар: Еміля Зіядінова в селищі Октябрське Красногвардійського району, Ісмета Ібрагімова в селищі Курці Сімферопольського району, Аліма Суф'янова в селі Залізничне Бахчисарайського району, у Сейрана Хайретдінова в селі Білокам'янка Бахчисарайського району, Олександра Сизикова в селі Севастьянівка Бахчисарайського району, у Вадима Бектемірова в селі Кам'янка Сімферопольського району та у Ділявера Меметова в Алушті.

У ФСБ Росії стверджують, що затримали підозрюваних в організації та участі в осередку «Хізб ут-Тахрір», які «поширювали серед жителів Криму терористичну ідеологію, вербували в свої лави кримських мусульман».

Підконтрольний Росії Київський районний суд Сімферополя відправив під домашній арешт Сизикова, підозрюваного в організації діяльності «Хізб ут-Тахрір». Чоловік є інвалідом першої групи, повністю втратив зір у 2009 році.

Ще на цю тему