Омбудсмен Росії в ПАРЄ відкинула утиск кримських татар

08:30 16.10.2020

Уповноважена з прав людини в Росії Тетяна Москалькова під час онлайн-зустрічі Комітету ПАРЄ заявила про «міжнаціональну та міжконфесійну злагоду» в анексованому Криму і надання допомоги корінному населенню.

Вона вказала на те, що кримськотатарська та українська мови визнані на півострові «державними».

«Цього року буде закрита черга на отримання житла в Севастополі для репресованих і депортованих кримських татар. Кримськотатарською мовою навчаються понад 31 тисяча школярів. У місцевих органах влади активно працюють 107 кримських татар. З 2014 року на півострові щороку відкривається 4-5 мечетей, за період 2014-2019 років у хадж выдправлено 3 тисячі паломників», – повідомила Москалькова про підсумки зустрічі у Facebook.

Напередодні Москалькова повідомила, що провела онлайн-зустріч з омбудсменами анексованих Криму і Севастополя, а також з підконтрольними Росії представниками Муфтіяту й уряду Криму, за підсумками якої вказала на те, що на півострові – «міжнаціональна злагода».

Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова під час виступу на комітеті ПАРЄ з питань рівності і недискримінації повідомила, що Росія не дотримує в анексованому Криму права кримських татар, дискримінує корінне населення.

До цього народний депутат України від фракції «Слуга народу», голова постійної делегації України в Парламентській асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) Ліза Ясько повідомила, що під час засідання Комітету ПАРЄ 13 жовтня порушила питання доступу до навчання і спілкування українською мовою в анексованому Росією Криму.

Ще на цю тему