Україна закликає держави-учасниці ОБСЄ долучитися до Кримської платформи

08:01 16.10.2020

Україна закликає країни-учасниці ОБСЄ підтримати зусилля Києва у межах нової Кримської платформи, у тому числі під час Ради міністрів ОБСЄ у грудні в Тирані.

Про це заявив постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк під час засідання Постійної ради ОБСЄ у четвер Відні, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Дозвольте поінформувати вас, що Україна виступила з пропозицією нового консультаційного та координаційного формату – Кримської платформи – з метою підвищення ефективності міжнародної відповіді на тривалу окупацію Криму», – заявив дипломат.

За його словами, ініціатива спрямована на те, щоб зібрати під її «парасолькою» всі тематичні заходи та ініціативи з кримського питання у межах міжнародних організацій, включаючи ОБСЄ, інші міжнародні урядові та неурядові форуми.

«Ми сподіваємось, що держави-учасниці долучаться до наших зусиль у межах цієї платформи, у тому числі під час майбутньої Ради міністрів у Тирані», – заявив Цимбалюк.

Дипломат вказав на те, що наразі ОБСЄ залучена до врегулювання конфлікту на Донбасі через діяльність СММ та в ТКГ, однак «цього не можна сказати про Крим, у доступі міжнародних моніторингових механізмів до якого російська окупаційна влада продовжує відмовляти».

«Публічні заяви та позиції важливі, щоб держава-агресор знала, що про її дії не забувають і на них чекає адекватна реакція», – наголосив Цимбалюк.

Президент Володимир Зеленський 23 вересня представив в ООН концепцію міжнародної Кримської платформи та запропонував міжнародним партнерам долучитися до цієї ініціативи, щоб об'єднати зусилля для деокупації Криму.

Ще на цю тему