Глава МЗС України засудив черговий незаконний призов кримчан у російську армію

15:30 13.10.2020

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба засудив черговий незаконний призов на строкову службу до російської армії в окупованому Криму.

Міністр підкреслив, що всі злочини окупантів у Криму фіксуються і «прийде час, коли всі вони додадуться до справи і Росія понесе за них відповідальність», пише Центр журналістських розслідувань.

Відправка строковиків із Севастополя запланована на 14 жовтня – День захисника України, повідомив Кулеба на брифінгу.

«Військовослужбовці саме цього округу задіюються для здійснення агресії проти нашої держави. Дуже чітко хочу зазначити, що призов у Криму – це воєнний злочин, прямо заборонений міжнародним гуманітарним правом. Ця незаконна призовна кампанія є вже дванадцятою. Тобто це вже 12 воєнних злочинів. Це демонструє, що російська агресія триває. Питання Криму закрите виключно в свідомості жителів Кремля. Для решти світу та й для самих росіян, які не обтяжені пропагандистськими штампами, питання Криму лишатиметься відкритим, доки він не повернеться до складу України», – зазначив Кулеба.

Прокуратура АРК та міста Севастополя спільно з Офісом Генерального прокурора та ГО «Кримська правозахисна група» направили до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду повідомлення про черговий воєнний злочин Росії на окупованому півострові. Це повідомлення стало дев’ятим з часів окупації. Воно стосується незаконного призову мешканців Криму на службу в армію РФ, а також пропаганди та здійснення «військово-патріотичного виховання» серед дітей Криму.

Мілітаризація свідомості дітей у Криму напряму пов’язана з темою незаконного призову до лав Збройних Сил РФ. Це поступовий процес перевиховання неповнолітніх громадян України у Криму у громадян Росії, які готові померти, захищаючи країну-окупанта зі зброєю в руках. За даними Кримської правозахисної групи за всі роки окупації до лав ЗС РФ призвали щонайменше 18 000 жителів Криму віком від 18 років і старше. За цей період за ухиляння від служби в ЗС РФ набули чинності як мінімум 83 вироки, писала Ірина Сєдова, аналітик Кримської правозахисної групи.

Ще на цю тему