Туреччина повертає до Середземного моря корабель, який спричинив суперечку з Грецією

16:45 12.10.2020

Військово-морський флот Туреччини заявив, що дослідницьке судно, яке було в центрі суперечки щодо енергетичних прав з Грецією, буде відправлене назад до спірних вод Середземного моря.

Про це повідомляє Європейська правда із посиланням на Hurriyet.

Корабель «Oruc Reis» у серпні був відправлений для розвідки нафти та газу у східному Середземномор'ї на південь від грецького острова Кастеллорізо, що спричинило суперечку між Туреччиною та Грецією, які обидві є членами НАТО.

У вересні Туреччина вивели свій корабель з регіону на тлі дипломатичних спроб врегулювати суперечку.

Зараз Анкара заявила, що корабель знову проведе 10 днів, проводячи сейсмічні дослідження у східному Середземномор'ї. Судно також супроводжуватимуть два інші кораблі - «Ataman» і «Cengiz Han».

Дослідницький корабель здатний проводити всі види геологічних, геофізичних, гідрографічних та океанографічних досліджень, особливо пошуків континентального шельфу та природних ресурсів.

Турецький міністр енергетики Фатіх Донмез написав у понеділок в Twitter, що Туреччина «продовжить пошук, видобуток та захищатиме свої права».

«Якщо є природний газ, ми його знайдемо», – написав він.

Як повідомлялося, лідери ЄС звинуватили Туреччину у порушенні міжнародного права через бурові роботи у Східному Середземномор’ї і заявили, що залишають за собою можливість запровадження санкцій.

Нагадаємо, 1 жовтня НАТО оголосив про створення двостороннього військового механізму для вирішення конфлікту між Грецією і Туреччиною в Східному Середземномор'ї. 

Ще на цю тему