ЄС засуджує дії РФ: спільна заява за підсумками саміту Україна-ЄС

08:15 07.10.2020

Європейський Союз рішуче засуджує порушення суверенітету і територіальної цілісності України Росією внаслідок актів агресії збройних сил Росії, починаючи з лютого 2014 року.

Про це йдеться в спільній заяві, прийнятій за підсумками саміту Україна-ЄС, який пройшов у вівторок у Брюсселі, передає ZN,UA з посиланням на «Інтерфакс-Україна».

ЄС також продовжує засуджувати незаконну анексію Криму і Севастополя Росією, мілітаризацію півострова, серйозне погіршення ситуації з правами людини на півострові, а також обмеження свободи пересування громадян України в Кримський півострів і з нього.

Крім того, лідери засудили голосування за поправки до Конституції Російської Федерації, яке пройшло 1 липня нинішнього року в Криму, а також вибори так званого "губернатора Севастополя" 13 вересня, що є порушенням міжнародного права.

Україна і ЄС закликали Росію забезпечити безперешкодний доступ міжнародних організацій і правозахисників в райони, які на даний час не контролюються Україною, включаючи Кримський півострів, і поважати міжнародне гуманітарне право.

«Ми закликали негайно звільнити всіх незаконно затриманих і ув'язнених громадян України на Кримському півострові і в Росії, включаючи кримськотатарських активістів. Ми продовжуємо закликати Росію забезпечити безперешкодний і вільний прохід до Азовського моря і з нього відповідно до міжнародного права. Ми залишаємося повністю відданими впровадження та постійного оновлення відповідної політики невизнання, в тому числі, шляхом введення обмежувальних заходів і співпраці на міжнародних форумах", - йдеться в заяві.

Також ЄС підтвердив повну підтримку Нормандського формату, ОБСЄ, Тристоронньої контактній групі і Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні.

Крім того, в ЄС високо оцінили конструктивний підхід України в Нормандські форматі і Тристоронній контактній групі і закликали Росію відповісти взаємністю.

ЄС також знову закликав Росію негайно припинити підживлення конфлікту шляхом надання фінансової та військової підтримки збройним формуванням, які вона підтримує.

22-й саміт Україна-ЄС став першим двостороннім самітом в "живому" форматі з початку пандемії COVID-19.

Українську делегацію на переговорах очолює президент України Володимир Зеленський, європейську сторону представляють Президент Європейської Ради Шарль Мішель і верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки/віце-президент Єврокомісії Жозеп Боррель.

Ще на цю тему