МЗС планує у 2021 році провести в Україні Кримський саміт, щоб тримати тему Криму на найвищому рівні

20:30 05.10.2020

Щоб тримати тему окупованого Криму на найвищому політичному рівні, МЗС планує у 2021 році провести в Україні році Кримський саміт в рамках Кримської платформи.

З ініціативою створення Кримської платформи у вересні виступив президент Володимир Зеленський на 75-сесії Генеральної Асамблеї ООН. Запрошення на саміт буде відкритим для всіх країн, які вбачають доцільність у його проведенні. Запросять і Росію, але в МЗС не очікують, що вона прийме запрошення.

Про це повідомила перший заступник міністра закордонних справ України Еміне Джапарова на брифінгу, який відбувся онлайн 5 жовтня у Києві, передає Центр журналістських розслідувань.

«Ініціатива, яка вперше пролунала на високому сегменті Генеральної Асамблеї ООН, яку оголосив президент України Володимир Зеленський – це запуск Кримської платформи. Кримська платформа має покривати кілька вимірів. Найвищий – політичний рівень, лідери іноземних держав. Другий рівень – міністри закордонних справ та міністри оборони. Третій – парламентський рівень. Четвертий – рівень експертів. Кожен з цих рівнів має і передбачає певну екосистему заходів для різних задач. Ключова задача – повернення Криму на найвищий політичний дискурс до порядку денного для того, щоб ця тема не спадала», – сказала Джапарова.

Вона наголосила, що МЗС було ухвалене рішення, що Росія буде запрошена до участі в заходах Кримської платформи. «Однак, враховуючи, що для нас не є секретом нецивілізована поведінка РФ, ми не очікуємо, що вона прийме це запрошення», – додала перша заступниця міністра.

«У рамках Кримської платформи ключовим заходом має відбутись Кримський саміт. Є кілька дат, які сьогодні ми розглядаємо, як можливі. Один з яких – це лютий 2021 року, зокрема 26 лютого – День опору Криму російській окупації. Але це одна з дат, оскільки через коронавірус достатньо складно зараз щось фізично планувати. Задача є зрозумілою – це формування коаліції держав, які приєднаються до цієї нашої ініціативи і допомагатимуть Україні тримати найвищий рівень політичного дискурсу, зокрема, коли мова йде про Крим», – зазначила Джапарова.

За її словами, зусилля МЗС, щодо запуску Кримської платформи будуть продовжені в різних столицях міжнародних організацій – Відень, Страсбург, Женева (європейське відділення ООН) і Нью-Йорк.

«В якому практичному вимірі буде працювати ця платформа. Мета – це систематизувати вже існуючі сталі заходи. Це всі резолюції, заяви, декларації (міжнародних організації – ред.), які ми маємо, які важливі з точки зору недопущення ще гірших масштабів репресій в окупованому Криму, але і нові ініціативи, зокрема це Кримський саміт, який ми плануємо провести у 2021 році в Україні. Ми вважаємо, що цей саміт має бути постійним, це ініціатива України і, відповідно, запрошення від України. На сьогодні міністерство закордонних справ якраз відпрацьовує коло країн, які приєднаються до цієї ініціативи», – сказала перша заступниця очільника МЗС.

Міністерство закордонних справ України працює над створенням міжнародного переговорного майданчика з питання деокупації Криму. Росія, яка незаконно окупувала український півострів, в цей формат не увійде.

24 липня 2020 року прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що в МЗС України фіналізували концепцію створення спеціального міжнародного формату для Криму – Міжнародної платформи «Крим – це Україна».
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на зустрічі з першим заступником Державного секретаря США Стівеном Бігеном закликав Сполучені Штати взяти участь у створенні міжнародної платформи з деокупації Криму.

23 вересня 2020 року президент Володимир Зеленський на загальних дебатах 75-ї сесії Генасамблеї ООН запросив друзів України долучитися до створення міжнародної платформи щодо деокупації Криму.
29 вересня 2020 року Володимир Зеленський закликав депутатів Європарламенту до співпраці в створенні міжнародної платформи з деокупації Криму.

Ще на цю тему