Верховний Суд не визнав протиправним звільнення екссудді з Криму з посади

13:00 05.10.2020

Колегія судів Касаційного адміністративного Суду Верховного Суду відмовила колишньому голові Апеляційного суду АРК Валерію Чорнобук у задоволенні вимоги визнати протиправним рішення Вищої ради правосуддя від 19 вересня 2019 року №2512/0/15-19.

Зазначеним рішенням Валерій Чорнобук був звільнений з посади судді апеляційного суду Дніпропетровської області. Наразі Чорнобук є обвинуваченим у державній зраді. Про це повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на рішення Касаційного адміністративного суду від 1 жовтня 2020 року, пише Центр журналістських розслідувань.

Чорнобук вимагав визнати бездіяльність Вищої ради правосуддя в питанні проведення дисциплінарного провадження щодо наявності в його діях у березні 2014 року ознак дисциплінарного проступку на посаді судді апеляційного суду Автономної Республіки Крим, скасувати рішення про звільнення та переглянути дисциплінарне провадження, яке раніше виявило в діях Чорнобука порушення присяги. Верховний Суд відкрив провадження за позовом Чорнобука у жовтні 2019 року.

Повного тексту рішення суду з обґрунтуванням відмови у задоволенні вимог ще немає.

Наразі у Печерському районному суді Києва розглядається кримінальне провадження за обвинуваченням Валерія Чорнобука у державній зраді. Прокуратура АРК та міста Севастополя вважає, що у 2014 році, будучи головою Апеляційного суду АРК Чорнобук сприяв переходу кримських судів на судочинство по законодавству Росії. Про що він розповідав в інтерв’ю Центру журналістських розслідувань.

ЦЖР також зафільмував, як Чорнобук проводив заняття з кримськими суддями про норми Конституції РФ.

На початку квітня 2014 року Валерій Чорнобук повернувся до Дніпропетровська, а в липні указом президента Петра Порошенка переводом із Криму був призначений суддею Апеляційного суду Дніпропетровської області.

7 вересня 2016 року Вища рада юстиції внесла подання до Верховної Ради України про звільнення Чорнобука з посади судді Апеляційного суду Дніпропетровської області у зв’язку з порушенням присяги судді.

29 вересня 2016 року Верховна Рада звільнила Чорнобука із посади судді. Але голосування було проведене з порушенням регламенту, тож згодом Верховний Суд постанову парламенту скасував.

19 вересня 2019 року Вища рада правосуддя повторно звільнила Валерія Чорнобука з посади судді.

Ще на цю тему