Суд у Криму відхилив апеляцію адвоката у справі громадянського журналіста Кадирова

19:30 29.09.2020

У понеділок, 28 вересня, підконтрольний Росії Київський райсуд Сімферополя розглянув скаргу адвоката Олексія Ладіна на дії слідчого щодо громадянського журналіста Айдера Кадирова. 

Суд залишив її без задоволення, мотивуючи це «відсутністю порушень у діях слідчого».
Як пише Крим.Реалії, про це Ладін розповів громадському об'єднанню «Кримська солідарність».

Як пояснив Ладін, він написав скаргу, по-перше, через те, що йому і його підзахисному не дали ознайомитися з постановою про призначення лінгвістично-психологічної релігієзнавчої експертизи та з її результатами. Друга причина – слідчий не дав адвокату зробити фотокопію документів і, нарешті, спробував відібрати у нього підписку про нерозголошення матеріалів справи.

Повідомляється, що зрештою Ладіну і Кадирову вдалося ознайомитися з матеріалами експертизи, слідчий у суді заявив, що не заперечує, щоб адвокат на свою техніку копіював матеріали справи. Адвокат все ж таки планує подавати апеляційну скаргу на нинішню постанову суду.

31 серпня з'явилася інформація про те, що російські силовики проводять обшуки в будинках кримських татар у Судаку, Совєтському і Нижньогірському районах. За даними активістів, обшуки проходили в будинках Енвера Топчі, Айдера Аблякімова, Рідвана Умерова та Айдера Кадирова, дружина якого повідомила, що в їхньому будинку обшук не проводили, але у чоловіка забрали український паспорт, а самого його відвезли до Сімферополя на допит. За її словами, Айдер Кадиров є батьком 4 дітей, старша дитина має інвалідність з дитинства, у самого чоловіка – цукровий діабет. Усіх чотирьох, за інформацією «Кримської солідарності», російські силовики відвезли в управління ФСБ у Сімферополь. Адвокати активістів стверджували, що їх не пускали в будівлю ФСБ.

Прокуратура і поліція АР Крим почали кримінальне провадження за фактом незаконних обшуків у будинках кримськотатарських активістів. У Представництві Президента України в АР Крим засудили обшуки російських силовиків у будинках кримських татар.

У МЗС України висловили протест через нові обшуки й затримання в Криму, а також заявили, що від Росії чекають виконання резолюцій ООН і звільнення затриманих кримських татар.

Ще на цю тему