Доля 15 жертв насильницьких зникнень у Криму досі невідома - КримSOS

13:00 29.09.2020

В окупованому Криму досі невідомо про місцезнаходження 15-ти жертв насильницьких зникнень, зафіксованих на півострові після російської окупації.

Про це йшлося на 50-й за рахунком акції, проведеній у понеділок, 28 вересня, у Києві біля будівлі посольства РФ громадською організацією КримSOS, передає Укрінформ.

«Сьогодні ми проводимо ювілейну 50-ту акцію біля посольства Росії, присвячену жертвам насильницьких зникнень в окупованому Криму. Про долю і місцезнаходження 15-ти жертв насильницьких зникнень на півострові досі невідомо», - повідомив під час акції аналітик КримSOS Євген Ярошенко.

За його словами, за 6,5 років окупації Криму було викрадено 44 людей, з яких пізніше було знайдено 19 осіб, а шестеро - виявлені мертвими. По жодному з цих випадків окупаційна влада не провела розслідування.

«За шість з половиною років окупації російські правоохоронні органи не провели ефективного розслідування у жодній справі про насильницькі зникнення в окупованому Криму. У цих справах не був затриманий жоден підозрюваний. Після того, як зникли Валерій Ващук, Іван Бондарець, Василь Черниш, так звані правоохоронні органи навіть не порушували кримінальні справи. У дев'яти порушених справах слідство було призупинено. У п'яти справах нами зафіксовані факти, що вказують на залякування родичів і свідків насильницьких зникнень в окупованому Криму», - поінформував Ярошенко.

Він зазначив, що за деякими випадками зникнення людей є відео- та фотодокази злочинів, як у випадках зі зникненням Мухтара Арісланова, Арсена Алієва і Ервіна Ібраїмова, «однак російські силовики навіть не допитали важливих свідків, а потім і зовсім призупинили кримінальні справи».

Колишній політв'язень Ісмаїл Рамазанов під час виступу зазначив, що акція КримSOS допомагає зрозуміти, що відбувається сьогодні в окупованому Криму.

«Ця акція дуже важлива, тому що ми маємо знати про те, що в тимчасово окупованому Криму відбуваються злочини, пов'язані з насильницькими зникненнями людей, наших громадян України», - зазначив колишній політв'язень.

За його словами, пошуки викрадених у Криму і підтримка політв'язнів тривають силами кримськотатарських активістів і правозахисників.

«Я знайомий дуже близько з ветераном національного руху кримських татар Абдурешитом Джеппаровим, зараз він продовжує боротьбу за всіх нас. Не боячись нічого, він допомагає всім політв'язням. І нам, громадянам України, важливо підтримувати таких людей. Підтримувати не тільки медійно, але і морально, і фінансово, оскільки якщо вони зупинять свою боротьбу, про цих хлопців забудуть», - сказав колишній політв'язень.

Список насильно викрадених після окупації півострова кримчан, про долю яких досі невідомо: Валерій Ващук, Іван Бондарець, Василь Черниш, Тимур Шаймарданов, Сейран Зінедінов, Іслям Джеппаров, Джевдет Іслямов, Ескендер Апселямов, Федір Костенко, Мухтар Арісланов, Арлен Терехов, Руслан Ганієв, Арсен Алієв, Ескендер Ібраїмов і Ервін Ібрагімов.

Ще на цю тему