«Росія оголосила громадян України в Криму «іноземцями» задля заміщення населення»— Клименко

09:20 28.09.2020

У тимчасово окупованому Росією Криму держава-агресор продовжує політику заміщення корінного населення.

На цьому наголосив постійний представник України в Женеві Юрій Клименко під час інтерактивного діалогу у рамках 45-ї сесії Ради ООН з прав людини, повідомляє QHA.

Цьогоріч Росія оголосила жителів Криму з українським громадянством «іноземцями», відмовляючи тим самим тисячам кримських татар у праві володіння земельними ділянками на їх історичній батьківщині, — сказав Клименко.

Він уточнив, що такі дії держави-агресора відповідає логіці кремлівської політики «неоколонізації», спрямованої на зміну складу населення Криму. Такі дії Росії є військовим злочином.

Постпред також наголосив на забороні окупантами діяльності Меджлісу кримськотатарського народу, утисках кримськотатарської мови, залякуваннях, викраденнях, примусових затриманнях, позбавленнях права на свободу слова та зібрань та інших злочинах, які стали повсякденними на тимчасово окупованому українському півострові.

В кінці виступу Клименко підтвердив запрошення спецдоповідачу ООН з питань корінних народів Х.Ф.Калі Тсаю відвідати Україну.

Ще на цю тему