«Учасники «Хізб ут-Тахрір» отримали терміни покарання за доведені кримінальні злочини» – Захарова

18:15 24.09.2020

Спікер російського зовнішньополітичного відомства Марія Захарова заявила, що фігуранти другої бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір» отримали різні терміни покарання за «доведені кримінальні злочини терористичної спрямованості».

Про це повідомляє російське агентство ТАСС, передає Кримськотатарський Ресурсний Центр.

«Учасники цієї організації отримали різні терміни покарання за доведені кримінальні злочини терористичної спрямованості. Їх політичні погляди, національність і приналежність до етнічних груп не мають ні найменшого відношення до вердикту суду, як це намагаються вивернути в Брюсселі. Вже не в перший раз бачимо небезпечні спроби наших західних партнерів ділити терористів на поганих і хороших або помірних. Трагічні наслідки таких спроб не з чуток відомі жителям ЄС, які зазнали на собі жахи терористичних атак », – заявила Захарова.

Нагадаємо, що 11 жовтня 2017 року місті Бахчисарай окупанти провели масові обшуки в 6 будинках кримських татар - Марлена Асанова, Сейрана Салієва, Тимура Ібрагімова, Мемета Белялова, Ернеса Аметова, Сервера Зекірьяєва. Всіх затримали. Їм висунули звинувачення за статтею 205.5 КК РФ «Участь в діяльності організації, яка відповідно до законодавства Російської Федерації визнана терористичною».

21 травня 2018 року в окупованому Криму російські силовики провели обшуки в будинках активістів громадського об'єднання «Кримська солідарність», в результаті яких було затримано Сервера Мустафаєва та Едема Смаїлова. Їх також звинувачують в участі, забороненої на території Російської Федерації організації «Хізб ут-Тахрір».

У лютому 2019 року проти вісьмох фігурантів другої бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір» - Марлена Асанова, Сейрана Салієва, Тимура Ібрагімова, Мемета Белялова, Ернеста Аметова, Сервера Зекірьяєва, Сервера Мустафаєва та Едема Смаілова - було порушено кримінальну справу за статтею 278 КК РФ (насильницьке захоплення влади або насильницьке утримання влади).

5 березня стало відомо, що двом фігурантам другої бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір» - Тимуру Ібрагімову і Мемету Белялову - посилили звинувачення з частини другої ст. 205.5 КК РФ ( «участь в діяльності терористичної організації») на частину першу ( «організація діяльності терористичної організації»).

16 вересня, Південний окружний військовий суд в Ростові-на-Дону оголосив вирок фігурантам другої бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір». Марлена Асанова засудили до 19 років колонії суворого режиму, Мемета Белялова - до 18, Тимура Ібрагімова - до 17, Сейрана Салієва - до 16, Сервера Мустафаєва - до 14, Сервера Зекірьяєва та Едема Смаілова - до 13. Ернес Аметов був визнаний невинним і звільнений в залі суду.

Ще на цю тему