США ввели санкції проти мережі тролів «кухаря Путіна»

08:50 24.09.2020

Американський уряд запровадив санкції проти міжнародної мережі впливу, яку контролює наближений до Кремля Євгеній Пригожин, відомий як колишній особистий кухар Путіна та керівник «фабрики тролів» у Санкт-Петербурзі.

Про це йдеться в заяві Мінфіну США, оприлюдненій у середу, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Офіс контролю за іноземними активами (OFAC) Міністерства фінансів США здійснив сьогодні додаткові кроки проти мережі російського діяча Євгенія Пригожина, пов'язаного з Кремлем, запровадивши санкції проти суб'єктів та осіб, які працюють від імені Пригожина задля просування російського впливу в Центральноафриканській Республіці (ЦАР)», – зауважили у відомстві.

Водночас OFAC запровадив обмеження проти осіб, які безпосередньо підтримували дії ФСБ Росії, а також тих, хто допомагав суб'єктам у РФ ухилятися від санкцій США.

Загалом у новому списку обмежень США опинилися вісім фізичних осіб, позначені як громадяни РФ, ЦАР і Фінляндії, а також сім організацій, зареєстровані у цих трьох країнах.

«Євгеній Пригожин має міжнародну мережу прибічників для поширення зловмисного політичного та економічного впливу по всьому світу. США продовжать враховувати здатність Пригожина вести операції в усьому світі», - заявив у цьому зв'язку міністр фінансів США Стівен Мнучин.

Євгеній Пригожин, відомий також як «кухар Путіна», є керівником та фінансистом Агентства іКиївнтернет-досліджень (IRA) – російської «фабрики тролів», яка вже потрапила під санкції США в 2018 році. IRA проводить операції з метою загострення політичної напруженості та розбіжностей в зарубіжних країнах, у тому числі в Україні, країнах ЄС і США.

Також вважається, що Пригожин є менеджером та фінансистом російської приватної військової компанії (ЧВК) Вагнера, бере участь у дестабілізуючих операціях Росії в інших країнах, таких як Україна, Сирія, Судан, Лівія й Мозамбік. Через причетність до цієї діяльності Пригожин неодноразово опинявся в різних списках санкцій США.

Ще на цю тему