Мати фігуранта «справи Хізб ут-Тахрір» викликали в поліцію через пікет на підтримку сина

08:30 23.09.2020

Мати одного з координаторів об'єднання «Кримська солідарність», фігуранта другої бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір» Сервера Мустафаєва Венеру Мустафаєву викликали до відділу МВС Росії у Бахчисарайському районі через одиночний пікет на підтримку сина.

Як повідомляють активісти «Кримської солідарності», 22 вересня Венера Мустафаєва разом з адвокатом має намір відвідати поліцію, пише Крим.Реалії.

«5 вересня я вийшла на одиночний пікет – висловити своє заперечення і незгоду з майбутнім вироком кримським татарам, фігурантам другої бахчисарайської групи, серед яких мій син, Мустафаєв Сервер. Я не можу мовчки дивитися, як вони руйнують життя мого сина. За ті півтори години, які я там простояла, з правоохоронних органів до мене ніхто не підійшов. Але ось вчора, через тиждень, до нас приїхав наш дільничний. Спочатку додому приїхав, але через те що я була на роботі, він приїхав до мене на роботу. Представившись, він видав мені повістку на сьогодні, на 13:30 дня. При цьому він роз'яснив, що ці дії пов'язані з моїм пікетом», – розповіла Венера Мустафаєва.

Офіційної інформації від російських правоохоронців щодо повістки, врученої жінці, немає.

Раніше мати Сервера Мустафаєва вийшла на одиночний пікет у Бахчисараї. Під час пікету вона тримала в руках плакат з написом: «Розмови в мечеті – не злочин! Поверніть мені сина!»
16 вересня Південний окружний військовий суд у російському Ростові-на-Дону оголосив вирок фігурантам другої бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір». Так, Марлену Асанову присудили 19 років колонії суворого режиму, Мемету Бєлялову – 18, Тимуру Ібрагімову – 17 років, Сейрану Салієву – 16, Серверу Мустафаєву – 14, Серверу Зекір'яєву – 13, Едему Смаїлову – 13. Ернес Аметов був визнаний невинним і звільнений в залі суду.

У жовтні 2017 року російські силовики заарештували шістьох жителів Бахчисарая. Це Тимур Ібрагімов, Марлен Асанов, Мемет Бєлялов, Сейран Салієв, Сервер Зекір'яєв і Ернес Аметов. ФСБ Росії інкримінує їм участь у забороненій в Росії та анексованому нею Криму організації «Хізб ут-Тахрір».

21 травня 2018 року в Криму було затримано координатора «Кримської солідарності» Сервера Мустафаєва і житель села Долинне Бахчисарайського району Едема Смаїлова. Звинувачення проти них долучили до Бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір».

15 листопада 2019 року Південний військовий окружний суд російського Ростова-на-Дону почав розглядати цю справу по суті.

Ще на цю тему