Суд у Криму порушує російське і міжнародне законодавство в «справі Чубарова» – адвокат

18:15 22.09.2020

«Верховний суд» окупованого Криму продовжує блокувати допуск адвоката Миколи Полозова до захисту голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова, якого судять на півострові заочно.

Як зазначив адвокат, він уже подав низку апеляцій і вказав на порушення судом як міжнародного, так і російського законодавства, інформує Крим.Реалії.

«Верховний суд Криму як той Жихарка з дитячої казки, ручками-ніжками впирається, не хоче допустити обраного Рефатом Чубаровим адвоката до його захисту, порушуючи тим самим не тільки положення Конституції Росії (вже з липневими змінами), а й низку чинних міжнародних договорів, включаючи ООНівський Пакт про громадянські й політичні права, а також Європейську конвенцію про захист прав людини та основних свобод», – написав Полозов у Facebook.

За його словами, всі ці порушення «ретельно фіксуються і в подальшому будуть використані в міжнародних інстанціях».

У Сімферополі 23 липня в суді почався розгляд по суті кримінальної справи стосовно голови Меджлісу кримських татар Рефата Чубарова. Судові пристави не пустили слухачів на засідання і в будівлю суду, повідомляли активісти ініціативи «Кримський процес».

Останнє засідання у цій справі, як повідомив представник суду, проходило за відсутності підсудного, присутні «прокурор, призначений захисник і потерпілі у кримінальній справі».

Як пояснив раніше Полозов, його не допустили до захисту Чубарова в цій справі, пославшись на «конфлікт інтересів».

Наприкінці березня цього року Слідком Росії в Криму заочно висунув обвинувачення голові Меджлісу кримськотатарського народу Рефату Чубарову. Кримінальні справи порушені за ч. 1 ст. 212 (організація масових заворушень), ч. 2 ст. 280.1, ч. 1 ст. 280.1 КК Росії (публічні заклики до здійснення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності Росії).

Чубаров зазначив, що російська влада «почала чергову хвилю репресій проти кримськотатарського народу».

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова назвала цю справу незаконною і назвала це «ще одним із різновидів репресій проти корінного народу Криму».

Прокуратура АРК відкрила провадження через кримінальну справу, яку порушили російські слідчі щодо Чубарова.

Ще на цю тему