Business Insider: В НАТО не сумніваються, що Путін ще раз спробує вбити Навального

09:44 22.09.2020

Російський опозиційний лідер Олексій Навальний став останнім критиком президента Володимира Путіна, якого отруїли при загадкових обставинах. Він оголосив про намір повернутися в Росію після одужання від дії отрути військового призначення.

Але на думку трьох офіцерів розвідувальних служб НАТО, опозиціонер, якого от-от випишуть з лікарні в Берліні, дуже ризикує, повідомляє УНІАН.

Про це пише Business Insider, всі троє співрозмовників видання вважають, що Навальний ще може передумати (або його переконають на Заході). Адже для нього надзвичайно небезпечно повертатися в країну, президент якої очевидно прагне його смерті.

Однак, розвідники НАТО також допускають, що сам Навальний може розраховувати певний ефект від провалу його отруєння в Сибіру. Зокрема, що після останньої спроби Путіну буде важче спробувати знову. Business Insider пише, що Німеччина роздратована атакою проти російського опозиціонера. Уряд в Берліні може використати газопровід «Північний потік-2», щоб покарати Путіна за неї.

«Не існує жодного іншого пояснення окрім того, згідно з яким це була спроба вбивства за наказом, відданим на найвищому рівні російського уряду. Існують різні погляди на можливість того, що Путін не віддавав прямий наказ скоїти напад. І що це могли зробити його поплічники. Але використання отрути «Новачок», яку виробляють і строго контролюють на військовій лабораторії, переконало мене, що Путін віддав сам наказ. Існує певне занепокоєння в колах НАТО щодо значення такої атаки за умови, що військова речовина була використана проти помітного російського дисидента без формального схвалення Путіна. Це можливо. Але, на мою думку, такий сценарій малоймовірний», - сказав неназваний представник контррозвідки однієї з країн Балтії.

Команда адвокатів Навального оголосила висновки німецької лабораторії, яка встановила, що опозиціонер отримав отруту в безкоштовній пляшці мінеральної води з готелю. Уряд Німеччини висунув чіткі вимоги щодо інформації про атаку на тлі відновлення дебатів про можливу відмову від «Північного потоку-2». Адже це далеко не перший замах чи вбивство політичних опонентів на рахунку Путіна.

Вже зараз Росія зіштовхнулася з тим, що німецькі розмови про нові економічні санкції проти неї чи навіть відмову від «Північного потоку-2» нашкодило здатності Москви позичати гроші на міжнародних ринках. Але чи вистачить цього тиску, щоб зберегти життя Навального після його повернення в Росію?

Представник Центрально-Європейської розвідувальної служби сказав Business Insider, що в короткостроковій перспективі «можливо й так, але в довгостроковій - точно ні».

«Путін безжальний, але не дурний чи нерозсудний. Якщо Навальний повернеться в Росію, його чекає масивне переслідування і можливий арешт. Так Путін зв'язує внутрішніх опонентів за допомогою нескінченного потоку судових позовів, податкових розслідувань, арештів чи божевільних звинувачень. Це заблокує навального на кілька років. Але зрештою після добудови «Північного потоку-2» Путін може вирішити, що Захід надто жадібний і слабкий, щоб відреагувати так, щоб це йому справді нашкодило. Коли він так подумає, тоді питання буде лише в пошуку зручного часу й можливості. Звісно, він не буде натякати на свої висновки. Ми дізнаємося про це точно, тому що Навальний буде мертвий», - пояснив розвідник.

Чиновник з Балтії теж вважає, що новий замах проти Навального не станеться швидко. Але Путін може дійти висновку, що спроба отруєння і переслідування не змінять зосередженості Навального на корумпованості внутрішнього кола президента Росії. Тоді він не буде вважати реакцію Заходу головним фактором.

 

Ще на цю тему