Денісова вкотре наголосила на порушенні прав кримських татар окупантами

09:15 22.09.2020

«Друга сімферопольська група» та «третя бахчисарайська група» переміщуються із СІЗО до контрольованих Росією правоохоронних органів з грубим порушенням їх прав.

Про це написала в Telegram Уповноважена ВРУ з прав Людини Людмила Денісова, передає УНН.

«Другу сімферопольську групу» та «третю бахчисарайську групу», а це 29 кримських татар, переміщують із СІЗО до так званих контрольованих окупаційною владою РФ правоохоронних органів для ознайомлення з матеріалами кримінального провадження по сфабрикованій справі «Хізб ут-Тахрір» з грубим порушенням прав», — написала Денісова.

За її словами, протягом місяця «друга сімферопольська група» піддається моральному тиску з боку правоохоронних органів РФ. Вони змушені 14-16 год. перебувати на слідчих діях у малих приміщеннях. Також харчування не відповідає їх релігійним переконанням.

«Аналогічна ситуація відбувається понад чотири дні з «третьою бахчисарайською групою». Наголошую, що жоден з кримських татар жодного дня не забезпечувався засобами індивідуального захисту та дезінфекторами, чим штучно створюються умови для зараження кримських татар на коронавірус», — додала Денісова.

Вона наголосила, що Джеміль Гафаров, якому встановлено інвалідність другої групи через важкі хронічні захворювання, звертався до керівництва з проханням не залучати його до процедури ознайомлення з матеріалами справи, адже він перебуває в зоні підвищеного ризику зараження та не має фізичних сил витримати таке навантаження.

Окрім того, Руслана Сулейманова, у якого гострий тонзиліт та підвищена температура тіла, Сервета Газієва, з сильними болями в кішкивнику, а також Османа Сейтомерова, з двухсторонньою пневмонією, вивозять для участі у слідчих діях.

«Звертаюся до Уповноваженого з прав людини РФ Тетяни Москалькової з вимогою відновити права громадян України на належне харчування, медичне забезпечення...Закликаю міжнародні правозахисні організації та місії застосувати всі наявні важелі впливу РФ, аби країна-окупант припинила терор стосовно кримських татар. Спільні дії — запорука їхнього звільнення. Всі бранці Кремля повинні бути звільненні та повернутися на Батьківщину», — підсумувала Денісова.

Нагадаємо, Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова закликала представників міжнародних місій, правозахисних організацій та дипкорпусу змусити РФ припинити незаконні затримання та судилища незаконно ув’язнених громадян України та повернути їх додому.

Ще на цю тему