Турецьке судно сейсмічної розвідки вийшло зі спірних вод у Східному Середземномор’ї

10:30 14.09.2020

Турецьке судно сейсмічної розвідки вийшло зі спірних вод у Східному Середземномор’ї, право на які одночасно заявляють Греція та Туреччина.

Як пише Європейська правда, про це повідомляє Reuters.

Згідно з навігаційними даними Refinitiv, Oruc Reis та два судна, які супроводжували його, 13 вересня стали на якір біля берегів Анталії.  

Міністр оборони Туреччини Хулусі Акар заявив, що корабель повернувся «у рамках планової діяльності». 

У Греції, водночас, привітали цей крок як сигнал до деескалації у відносинах між країнами. «Повернення Oruc Reis - це позитивний перший крок, я сподіваюся, за ним будуть і наступні. Ми хочемо діалогу з Туреччиною, але в атмосфері без провокацій», - зазначив він. 

Нагадаємо, нещодавні спроби Туреччини проводити розвідку родовищ у Східному Середземномор’ї поблизу острова Кастеллорізо призвели до значної напруги у стосунках з Грецією. Греція вважає, що зона входить до її континентального шельфу. Туреччина називає претензії Греції необґрунтованими та збирається продовжити дослідження.

У ЄС допускають санкції проти Туреччини, якщо Анкара не припинить ескалацію своїх дій в Східному Середземномор'ї, включаючи незаконне буріння нафтових і газових свердловин. 

Як повідомили в МЗС Франції, це питання стане головною темою на засіданні Європейської ради в кінці вересня.

На початку вересня генсек НАТО Єнс Столтенберг повідомив, що Греція і Туреччина погодилися провести технічні переговори задля зниження напруги у регіоні.

Ще на цю тему