Меркель: Фінальне рішення щодо "Північного потоку-2" буде європейським, а не німецьким - Bloomberg

20:45 08.09.2020

Канцлер ФРН Ангела Меркель вважає, що будь-яку відповідь Москві на інцидент з опозиціонером Олексієм Навальним необхідно погодити з європейськими партнерами, вона не має бути односторонньою німецькою.

Про це повідомляє у вівторок Bloomberg із посиланням на чиновника з партії Християнсько-демократичний союз, передає Інтерфакс-Україна.

За його словами, Меркель поки що не прийняла остаточного рішення, чи будуть дії стосовно Москви у зв'язку з цим зачіпати проект «Північний потік-2».

«Він зазначив, що Меркель не прийняла фінального рішення щодо того, чи може реакція стосовно Москви (у зв'язку з інцидентом із Навальним - ІФ) зачепити «Північний потік-2», - пише агентство.

Напередодні представник кабміну ФРН Штеффен Зайберт заявив, що на запитання про завершення будівництва «Північного потоку-2» у зв'язку зі справою про отруєння російського опозиціонера Олексія Навального відповідати поки що зарано. За словами Зайберта, питання реакції на подію з Навальним потребує консультацій з європейськими партнерами ФРН.

Навальному стало зле 20 серпня у польоті з Томська до Москви. Літак здійснив екстрену посадку в аеропорту Омська. Опозиціонера госпіталізували в комі до реанімації омської лікарні. 22 серпня його перевезли на лікування до Німеччини в берлінську клініку Charite.

2 вересня влада ФРН з посиланням на лабораторію бундесверу оголосила про те, що в організмі Навального виявлено сліди отрути з групи «Новачок», про яку вперше стало відомо після отруєння у Великій Британії екс-працівника ГРУ Сергія Скрипаля та його дочки Юлії у березні 2018 року. Відповідальність за замах на Скрипалів британська влада поклала на Росію. У Москві відкидають ці звинувачення.

Канцлер ФРН Ангела Меркель закликала російський уряд надати пояснення щодо ситуації з Навальним. На її думку, опозиціонер став жертвою злочину, а отруту групи «Новачок» у його організмі визначено точно.

Ще на цю тему