Глава МЗС Румунії звернувся до України з проханням забезпечити мовні права етнічних румунів

18:45 08.09.2020

Проблематика забезпечення прав румунських меншин в Україні залишається пріоритетом для двостороннього порядку денного, повідомив міністр закордонних справ Румунії Богдан Ауреску й попросив Україну забезпечити мовні права етнічних румунів.

«На сьогоднішніх переговорах із міністром Кулебою я наголосив, що проблематика забезпечення прав румунських меншин в Україні залишається пріоритетом для двостороннього порядку денного», - сказав він на спільній із главою МЗС України прес-конференції в Бухаресті у вівторок, інформує Інтерфакс-Україна.

За його словами, міністри погодили продовження діяльності комісії для захисту прав національних меншин, останнє засідання якої відбулося в грудні 2018 року.

Міністри також обговорили завершення переговорів про протокол із двосторонньої співпраці у сфері освіти щодо мовних прав етнічних румунів і можливість проведення переговорів для укладення угоди про забезпечення прав нацменшин.

«Ми особливо хочемо, щоб мовні права етнічних румунів були забезпечені, і це для всіх осіб, які говорять румунською мовою», - пояснив Ауреску.

Крім того, міністр закордонних справ Румунії запевнив Україну в підтримці її європейського та євроатлантичного шляху.

«Щодо принципової позиції Румунії у відносинах з Україною, я запевнив міністра Кулебу в постійній підтримці з боку Румунії для європейського і євроатлантичного шляху України, починаючи з наших спільних інтересів у нашому регіоні Європи», - наголосив Ауреску.

Ще на цю тему