CША частково зняли ембарго на постачання зброї до Кіпру, в Туреччині обурені

11:45 02.09.2020

США частково зняли багаторічне ембарго на постачання зброї до Республіки Кіпр; у Туреччині назвали цей крок «несумісним з духом союзницьких відносин» та припустили кроки у відповідь зі свого боку.

Про це повідомляє «Європейська правда» з посиланням на Reuters та турецьке Anadolu.

У вівторок, 2 вересня, держсекретар США Майк Помпео оголосив, що США частково знімають 33-річне ембарго на постачання зброї до Кіпру та посилюватимуть безпекову співпрацю з Нікосією.

Обмеження на постачання зброї до Кіпру були запроваджені у 1987 році, щоб сприяти стабільності та запобігти «гонці озброєнь». 

«Республіка Кіпр є ключовим партнером у Східному Середземномор’ї. Я радий оголосити, що ми поглиблюємо співпрацю у сфері безпеки. Ми знімемо обмеження на продаж нелетального захисного озброєння та послуг для Республіки Кіпр у наступному фінансовому році», - оголосив Майк Помпео. 

Рішення з’явилося на тлі значної напруги у відносинах між Грецією та Туреччиною через суперечливі погляди на протяжність їхніх континентальних шельфів, де розташовані в основному грецькі острови, та наміри Туреччини здійснювати розвідку газових родовищ у спірних зонах.

Обидві сторони провели військові навчання в східному Середземномор'ї, підкресливши можливість ескалації суперечки з приводу протяжності їх континентальних шельфів. 

В МЗС Туреччини у відповідь заявили, що такий крок «несумісний з духом союзницьких відносин» у час, коли у регіоні потрібно знижувати напругу, та що це «порушить рівність та баланс між двома народами острова» і зашкодить вирішенню кіпрського питання.

«Ми очікуємо, що США переглянуть своє рішення та підтримають нинішні зусилля з відновлення миру та стабільності у регіоні», - додає МЗС.

В іншому разі Туреччина збирається вдатись «до необхідних взаємних кроків згідно зі своєю юридичною та історичною відповідальністю задля гарантування безпеки турків-кіпріотів». 

Нагадаємо, минулого тижня глави МЗС країн Європейського Союзу на зустрічі в Берліні домовилися, «за відсутності прогресу з Туреччиною», розробити список подальших санкцій проти цієї країни у зв'язку з її недавньою діяльністю в Східному Середземномор'ї.

Туреччина у відповідь заявила, що ЄС «не має права» критикувати здійснювану нею розвідку газових родовищ та заявила, що продовжує термін роботи розвідувального судна Oruç Reis, яке проводить сейсмічні дослідження в спірній частині Східного Середземномор'я. 

Ще на цю тему