Судилища в окупованому Криму: ООН виступила із заявою

18:30 28.08.2020

Окупанти масово порушують права кримчан на справедливий суд. 

Про це йдеться в доповіді Управління Верховного комісара ООН по правам людини «Права людини у відправленні правосуддя в кримінальних справах, пов’язаних з конфліктом в Україні, квітень 2014 року – квітень 2020 року», повідомляє група Інформаційний спротив з посиланням на Асоціацію реінтеграції Криму.

ООН зокрема вимагає від РФ дотримуватися кримінального законодавства України, яке діяло в до початку окупації, не застосовувати в Криму кримінальні закони Російської Федерації, припинити використання військових судів для кримінального переслідування цивільних осіб, зокрема у політичних справах.

Також у доповіді наведені характерні та раніше невідомі приклади свавілля «юстиції» окупантів. Згадане ігнорування підконтрольними окупантам «адвокатами» побиття в їх присутності співробітниками ФСБ затриманих 25 листопада 2018 року українських військових моряків, а також спроби переконати цими ж «адвокатами» затриманого моряка повністю співпрацювати з ФСБ й визнати свою «вину» (п. 160 доповіді).

У іншій політичній справі «диверсантів» ООН вказує на поведінку «адвокатів» у традиціях радянського КДБ, коли «захисник» прямо діє проти інтересів жертви, заперечує проти його клопотань та спільно з «прокурором» вимагає на максимальні утиски затриманого громадянина України (п. 161 доповіді).

Водночас ООН вказує й на випадки гідної поведінки адвокатів попре тиск окупантів. Так у політичній справі адвокат у «Верховному суді Криму» назвав Російську Федерацію окупуючою державою і посилався на положення Четвертої Женевської Конвенції, за що «прокурор» у наступному вимагав позбавити адвоката свідоцтва за «порушення присяги» (п. 164). Тому, підсумовує ООН, в Криму російське «кримінальне правосуддя» порушує як міжнародне гуманітарне право, так і міжнародне право в галузі прав людини.

Ще на цю тему