Ердоган: Туреччина не відмовиться від пошуків енергоресурсів у Східному Середземномор'ї

13:15 25.08.2020

Туреччина не відмовиться від діяльності в східній частині Середземного моря, зокрема - від пошуку енергоресурсів, заявив у понеділок турецький президент Реджеп Таїп Ердоган.

«Туреччина ні на крок не відступить від діяльності бурового судна Oruc Reis та інших суден країни в східному Середземномор'ї», - наводить його слова агентство «Анадолу», передає Інтерфакс-Україна.

Крім того, Ердоган розкритикував військові навчання Греції в Східному Середземномор'ї, зазначивши, що вони ставлять під загрозу безпеку всіх морських суден в регіоні.

За останні тижні відносини Туреччини з Грецією і низкою інших європейських країн загострилися якраз у зв'язку з активізацією діяльності Анкари в східній частині Середземного моря.

Раніше цього літа повідомлялося, що турецькі компанії почали буріння свердловин у Середземному морі у винятковій економічній зоні Кіпру, грецька частина якого є членом ЄС.

Греція вважає, що володіє ексклюзивними правами на діяльність в зонах, де веде буріння Туреччина. У відповідь в Анкарі в зв'язку з цією активністю посилаються на умови угоди, укладеної з визнаним ООН урядом національної злагоди Лівії.

Наприкінці липня Ердоган висловився за тимчасове припинення буріння через критику з боку Афін. Потім на початку серпня Ердоган заявив, що Туреччина відновить припинене розвідувальне буріння на родовищах вуглеводнів в Середземному морі.

Ще на цю тему