Поліція АРК повідомила про підозру члену «самооборони Криму» – колишньому працівнику КДБ СРСР

15:45 18.08.2020

Поліція АРК повідомила про підозру члену «самооборони Криму» - колишньому працівнику КДБ СРСР, який брав участь у силовому розгоні проукраїнськи налаштованих громадян під час мітингу в місті Сімферополі 26 лютого 2014 року.

Він також приймав участь у захопленні адміністративної будівлі Верховної Ради АР Крим, пише Центр журналістських розслідувань.

«Слідчі Головного управління Національної поліції в Автономній Республіці Крим та м. Севастополі під процесуальним керівництвом прокуратури Автономної Республіки Крим повідомили про підозру учаснику угруповання «Самооборона Криму» за створення та участь у незаконному збройному формуванні.

Встановлено, що 55-річний чоловік, у минулому працівник КДБ СРСР. У 2014 році він разом з іншими учасниками у складі незаконного збройного формування «Самооборона Криму» брав участь у силовому розгоні мітингу під будівлею Верховної Ради АР Крим в місті Сімферополі. Тоді внаслідок силового штурму мітингувальників загинуло двоє осіб. Також фігурант захоплював адміністративну будівлю Верховної Ради АР Крим.

Після окупації Криму чоловік воював на стороні бойовиків у Донецькій області, за що був нагороджений медалями та орденами окупаційної влади Криму та «ДНР», – йдеться в повідомленні.

Поліція АРК не повідомляє імені «самооборонівця», якому повідомлено про підозру, однак за інформацією Центру журналістських розслідувань, мова йде про Віктора Аносова («Нос»).

Як повідомляла Радіо Свобода в розслідуванні «Кати Слов’янська», Аносов був командиром військового підрозділу проросійських сепаратистів в Донецьку і лідером так званих «сил самооборони Криму», які спільно з російським спецназом захоплювали контроль над півостровом.

«Він був обласканий російськими державними і прокремлівськими медіа і часто спілкувався з російськими журналістами, а іноді навіть фотографувався з ними в обнімку.

Аносов активний в соцмережах і часто публікував фотографії своєї участі в подіях на сході України. Серед сотень викладених ним в мережу знімків є кілька, на яких він в Москві поряд з Владиславом Сурковим. Обидва вони, наприклад, були на зустрічі «Союзу добровольців Донбасу», яким керує Олександр Бородай, громадянин Росії, який був першим так званим «прем’єр-міністром» донецьких сепаратистів.

Аносов повернувся зі Східної України в Крим. Судячи з його акаунтів в соцмережах і підприємницької звітності, він став засновником і співвласником будівельної компанії і пивного заводу в столиці регіону, Сімферополі», – пише видання.

Канада ввела проти нього санкції за участь у збройному конфлікті на сході України.

Аносов був главою «військової поліції» Ігоря Гиркина. Він головував в «трибуналі», який засудив до смерті Олексія Пічка.

У справі Пічка саме Аносов виносить смертний вирок, як випливає з протоколу «трибуналу».

«17 червня 2014 підтримувані Росією сепаратисти прийшли за Олексієм Пічко. Він не був пов’язаний з українськими військовими: його підозрювали в тому, що за три дні до цього він заліз в будинок сусіда на околиці Слов’янська і вкрав дві сорочки і пару штанів.

30-річного Пічка відвезли в двоповерхову будівлю, оточену озброєною охороною і барикадами. Там його допитали, змусили написати явку з повинною і засудили до розстрілу. Пізніше його тіло викинули на поле бою; про це розповіли його рідні та близькі, які намагалися дізнатися, куди його відвезли», – пише видання.

Департамент нагляду щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту ОГПУ зареєстрував кримінальні провадження за фактами участі понад 104 іноземних громадян у складі НЗФ РФ у збройному конфлікті проти України.

Ще на цю тему