Туреччина збільшує споживання азербайджанського газу на тлі поступової відмови від російського

13:43 13.08.2020

Туреччина в майбутні роки збільшить обсяг закупівель азербайджанського газу.

Про це голова Міністерства закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив у вівторок на спільній прес-конференції в Анкарі з головою МЗС Азербайджану Джейхуном Байрамовим, повідомляє Еспресо.

«Азербайджан уже вийшов на перше місце з поставок природного газу до Туреччини. У майбутні роки ми збільшимо обсяг закупівлі газу в Азербайджану», - сказав Чавушоглу.

Азербайджан в березні цього року вийшов на першу позицію з поставок газу в Туреччину і зберіг лідерство в квітні і травні. Раніше лідером була Росія.

Азербайджанський газ до Туреччини поставляється тільки з родовища Шах-Деніз в рамках Стадії-1 і Стадії-2 його розробки. У 2019 році поставки азербайджанського газу до Туреччини склали 9 млрд 584,78 млн кубометрів (зростання на 27,3%).

У травні 2020 року Азербайджан поставив до Туреччини 881,6 млн кубометрів газу - на 14,51% більше, ніж за аналогічний період минулого року, зазначено в доповіді турецького енергетичного регулятора EPDK. Росія в травні поставила в Туреччину 339,95 млн кубометрів газу - на 62% менше, ніж в травні 2019-го. РФ займає третє місце в списку найбільших постачальників газу в Туреччину після Азербайджану і Катару. На неї припадає 12,74% поставок, а на Азербайджан - 33,05%.

Нагадаємо, що в січні цього року президент Росії Володимир Путін президент Туреччини Реджеп Ердоган запустили трубопровід Турецький потік. Поставки по ньому знижуються з січня. Якщо в перший місяць 2020 року по ньому було прокачано 2,254 млрд кубометрів, то в червні - всього 0,002 млрд кубометрів.

У липні агентство Reuters писало, що підводний газопровід з РФ до Туреччини «Блакитний потік» повинен був відновити роботу в травні після ремонту, але до сих пір простоює. Одне з джерел агентства відзначало, що немає сенсу використовувати два газопроводи, якщо Турецького потоку більш ніж достатньо. Його потужність становить 15,75 мільярдів кубометрів на рік. З введенням Турецького потоку сукупна потужність експорту РФ до Туреччини досягла 32 мільярдів кубометрів на рік.

Скорочуючи імпорт газу з РФ, Туреччина в цьому році планує покривати як мінімум третину свого споживання газу закупівлями СПГ, який приходить зі США, Нігерії, Алжиру, Катару, а також з Росії. Станом на травень 2020 року на США припадало 10,55% поставок газу в Туреччину.

Ще на цю тему