Вирок суду щодо експредставника Путіна в окупованому Криму Белавенцева досі не набув чинності

10:21 13.08.2020

Вирок Святошинського райсуду Києва яким у березні 2019 року колишній представник президента РФ в так званому «Кримському федеральному окрузі» Олег Белавенцев заочно був засуджений до 13 років позбавлення волі, досі не набув чинності, оскільки Київський апеляційни суд ще не розглянув апеляційну скаргу подану захистом Белвенцева.

Про це повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на дані судового реєстру, передає Центр журналістських розслідувань.

18 березня 2019 року колегія Святошинського райсуду у складі Сергія Дячука, Івана Бандури та Анатолія Ясельського визнала винним Белавенцева у пособництві в посяганні на територіальну цілісність України (ч.3 ст.110 ККУ), підбурюванні до державної зради українських військовослужбовців (ст.111 ККУ) та участь у веденні агресивної війни проти України (ст.437 ККУ), та засудила його до 13 років позбавлення волі. Злочини кваліфіковані за статтями Кримінального кодексу в редакції від 2001 року, яка передбачала м’якші покарання за інкримінованими статтями, ніж сучасна редакція.

Вирок ще не набрав законної сили, оскільки стороною захисту (адвокат за призначенням Ольга Хатнюк) була подана апеляційна скарга. Апеляційне провадження було відкрите Київським апеляційним судом 3 травня 2019 року, однак і досі не розглянуте.

За матеріалами вироку, у березні 2014 року Белавенцев, представляючись уповноваженим президента РФ, підбурював українських військових до державної зради – переходу на сторону Росії, здачі зброї та боєприпасів. Під час судового розгляду були допитані українські моряки, які підтвердили висунуті Белавенцеву обвинувачення.

Серед епізодів:

5 березня 2014 року він разом з іншими представниками ЗС РФ прибув до Штабу ВМС України, де мав зустріч із українським командуванням флоту. Вимагав здатися Росії, а у випадку відмови лунали погрози застосування зброї. На той момент російські військові вже блокували українські частини кілька тижнів.

Позиція захисниці Белавенцева, адвокатки Ольги Хатнюк полягала в тому, що вона не мала зв’язку зі своїм клієнтом, відтак не знає його позицію щодо інкримінованих злочинів, а також чи дійсно він належно повідомлений про судовий процес щодо нього. Крім цього, Хатнюк посилалася на відсутність належного оформлення деяких процесуальних документів.

Центр журналістських розслідувань слідкував за перебігом судового процесу у справі Белавенцева. Прокурор Військової прокуратури Центрального регіону України Айдин Худієв, який представляв обвинувачення, в інтерв’ю ЦЖР розповідав, що повідомлення надсилались Белавенцеву неодноразово і всіма можливими шляхами.

Після ухвалення обвинувального вироку захисниця подала апеляційну скаргу, розгляд якої ще триває. Наступне засідання суду у цій справі заплановане на 29 вересня 2020 року.

Кореспондент Центру журналістських розслідувань зв’язався з адвокаткою Ольгою Хатнюк, яка у розкладі судових засідань на сайті «Судова влада України» вказана стороною у даній справі. Вона повідомила, що вже не є захисником Белавенцева, оскільки припинила співпрацю із Центром надання безкоштовної правової допомоги. У Єдиному судовому реєстрі відсутня ухвала, якою б суд призначив нового захисника Белавенцеву. Не виключено, що його відсутність може виявитись лише під час засідання у кінці вересня.

Детальніше дивіться у сюжеті «Кримські справи: судове слідство».

Нагадаємо:

8 серпня 2016 року Генпрокуратура України повідомила про підозру 18 високопоставленим російським чиновникам, в тому числі колишньому повпреду президента РФ в «Кримському федеральному окрузі» Олегу Бєлавєнцеву в скоєнні особливо тяжких злочинів проти основ національної безпеки України, фінансування тероризму та розв’язанні війни.
З 1995 по 1999 роки Бєлавєнцев займав пост першого заступника генерального директора ФГУП «Росвооружение». З 2001 по 2012 рік керував ФДУ «Агентство «Емерком», підвідомче МНС РФ, яке на той час очолював Сергій Шойгу. З травня 2012 по грудень 2012 року був начальником управління справами губернатора Московської області і обласного уряду (при губернаторі Шойгу). Через місяць після призначення Шойгу міністром оборони РФ, 24 грудня 2012 року Бєлавєнцев був призначений на пост генерального директора ВАТ «Славянка», дочірнього підприємства ВАТ «Оборонсервис», що належить Міноборони.
21 березня 2014 року Бєлавєнцев був призначений представником президента РФ в утвореному в той же день «Кримському федеральному окрузі», який включав в себе окупований Крим і Севастополь. 28 липня 2016 року Володимира Путін ліквідував «Кримський федеральний округ». Крим і Севастополь були включені до складу Південного федерального округу РФ. 28 серпня 2016 року Бєлавєнцев був призначений представником президента РФ в Північно-Кавказькому федеральному окрузі. 26 червня 2018 року він був звільнений з посади.

Ще на цю тему