За ухилення від «служби» в російській армії в Криму відкрито 125 кримінальних справ 

20:00 12.08.2020

У липні 2020 року щодо жителів Криму порушено 8 нових кримінальних справ за ухилення від служби в Збройних силах країни агресора. 

Всього зафіксовано 125 таких кримінальних справ, повідомляється в моніторинговому огляді по правам людини в окупованому Криму, оприлюдненими Кримської правозахисною групою, пише ZN,UA.

«КПГ в липні зафіксувала 8 нових кримінальних справ відносно жителів Криму за ст. 328 КК РФ (Ухилення від служби в Збройних силах РФ) і 9 нових вироків, винесених за цією статтею, з них 4 - у «Ленінському районному суді Севастополя» ( «суддя» Анатолій Василенко), 3 - в «Центральному районному суді Сімферополя» ( «судді» Сергій Деменок і Віктор Можелянскій), 1 - в «Нижньогірському районному суді» ( «суддя» Катерина Солодовник) і 1 - в «Першотравневому районному суді» ( «суддя» Анна Климова) », - йдеться в повідомленні.

Всього на кінець липня КПГ зафіксувала 125 кримінальних справ за ухилення від служби в ЗС РФ, які передані на розгляд в «суди» Криму. За 113 з них вже винесено вироки, ще 12 перебувають на стадії розгляду.

Росія призиває жителів окупованого Криму в армію РФ, що є кричущим порушенням зобов'язань держави-окупанта. Крім того більшість призовників буде служити за межами півострова, зокрема в Південному військовому окрузі РФ, чиї військові частини безпосередньо беруть участь в бойових діях проти українських військових на Донбасі.

Такі дії грубо порушують Європейську конвенцію з прав людини від 12 серпня 1949 року. Згідно з якою державі оккупанту заборонено примушувати жителів окупованій території служити в її збройних або допоміжних силах, в тому числі шляхом тиску чи пропаганди, спрямованого на забезпечення добровільного призову.

Цього року Російська Федерація має намір призвати до лав своєї армії майже 3,3 тисячі жителів окупованого Криму. В цілому з 2015 року до лав російської армії були покликані не менше 18 тисяч кримчан.

Ще на цю тему