Виселення собору ПЦУ в Сімферополі має призвести до нових санкцій проти РФ – Мінреінтеграції України

10:30 07.08.2020

Обмеження Росією прав Православної церкви України у Криму є приводом для посилення санкцій проти держави-окупанта.

Про це заявив заступник міністра з питань реінтеграції тимчасового окупованих територій України Ігор Яременко, повідомила пресслужба відомства, передає Гордон.

Відмова Верховного суду РФ переглядати рішення "судів" окупованого півострова про виселення кафедрального собору святих рівноапостольних князів Володимира й Ольги у тимчасово окупованому Сімферополі свідчить про слабкість держави-окупанта, вважає заступник міністра.

"Росія незаконно привласнила і розпоряджається майном кримської громади Православної церкви України, чим порушує норми міжнародного права", – зазначив він.

За його словами, відповідь України буде належною.

"Україна у співпраці з міжнародними партнерами розглядатиме питання посилення санкцій проти осіб, причетних до переслідувань ПЦУ на території тимчасово окупованого Криму", – підкреслив Яременко.

У березні 2019 року "міністерство майнових і земельних відносин Криму" подало позов із вимогою дострокового розірвання договору оренди будівлі, де розташований єдиний у Сімферополі храм ПЦУ – собор Володимира й Ольги. 28 червня "арбітражний суд" окупованого півострова задовольнив позов влади.

Архієпископ ПЦУ Климент розповідав, що майно храму "розграбували і поламали".

Єпархія просила апеляційний "суд" скасувати рішення першої інстанції. 29 серпня 2019 року підконтрольний Росії 21-й арбітражний апеляційний суд в окупованому Севастополі залишив чинним рішення про розірвання договору оренди приміщень кафедрального собору ПЦУ у Криму.

4 серпня Верховний суд РФ відмовився переглянути рішення про виселення громади Православної церкви України з кафедрального собору в окупованому Сімферополі. Представництво президента України у Криму засудило це рішення.

Міністр культури України Олександр Ткаченко закликав депутатів Верховної Ради розглянути проєкт постанови про передання собору у власність Української держави.
 

Ще на цю тему